Un incendiu a izbucnit miercuri la maternitatea Cuza Vodă din Iași. Din primele informații, flăcările au izbucnit la subsolul unității medicale.
În total, au fost evacuate 224 de persoane, dintre care 111 copii, 96 de mame, 10 pacienți internați în secția de terapie intensivă și 7 mame aflate în saloanele de naștere. La acestea se adaugă 50 de cadre medicale. Evacuarea s-a realizat din pavilioanele A și B, toate persoanele fiind relocate în pavilionul C, care nu a fost afectat de incident.
sursă foto galerie: ISU Iași
Planul Roșu de intervenție, activat
La ora 12:34 a fost activat Planul Roșu de intervenție ca urmare a incendiului izbucnit la nivelul acoperișului Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.
Potrivit informațiilor actuale, nu există victime, iar echipele de intervenție au acționat prompt pentru evacuarea persoanelor aflate în incintă. Situația este în continuare în dinamică.
„Situația este în dinamică, iar numărul de persoane implicate se ridică la 274 din care: 50 de cadre medicale, 96 de mame, 111 copii, 10 copii TI NN, 7 gravide.
O persoană gravidă, aflată în travaliu este transferată la maternitatea Elena Doamna. O altă persoană care prezintă intoxicație cu CO a fost transferată la UPU Sf Spiridon.
Spitalul este unul pavilionar și toți copiii din zonele afectate au fost mutați în corpuri de clădire neafectate, pe sectiile de ATI, iar gravidele cu iminență de naștere au fost transferate către Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Elena Doamna Iași.
Ministrul Sănătății Alexandru Rogobete se deplasează către locul evenimentului, împreună cu Raed Arafat secretar de stat MAI.”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.
„Incendiu produs la maternitatea Cuza Vodă, se manifesta la subsolul clădirii, într-o camera tehnică, pe o suprafață de aproximativ 30mp. Din primele informații, clădirea este inundată cu fum, se procedează la evacuarea persoanelor. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului, la nivelul județului Iași a fost activat si Planul Rosu de Interventiei”, au transmis reprezentanții IJSU, potrivit Ziarul de Iași.
Atât pacienții, cât și angajații maternității au fost evacuați preventiv din clădire.
Pompierii au anunțat că au reușit să lichideze focul.
La locul evenimentului au fost trimise cinci mașini de stingere și două autoscări.
Cauza producerii incendiului urmează să fie determinată în urma unei anchete a pompierilor.
La 16 august 2010, un incendiu declanșat din cauza unei instalații improvizate a avut loc la Maternitatea Giulești. Șase bebeluși au murit, iar alți cinci au fost răniți grav, în secția de prematuri. La acea dată, unitatea medicală era condusă de prof. dr. Bogdan Marinescu.
Expertiza oficială a relevat că ștecherul de la aparatul de aer condiționat din salon și priza în care acesta era băgat s-au încins și au luat foc. Cablul a acționat ca un fitil, iar flăcările au cuprins aparatul de aer condiționat și s-au extins rapid la mobilier.
După aproape cinci ani de la tragedie, la 2 aprilie 2015, magistrații Curții de Apel au dispus condamnarea mai multor angajați ai Maternității Giulești în acest dosar.
Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare cu executare pe motiv că a lipsit 4 minute din salon. Bogdan Marinescu, directorul Maternității Giulești, a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare. Electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare
De asemenea, judecătorii au stabilit despăgubiri în valoare de 4,3 milioane de euro, sumă achitată complet până în 2016.