Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Florin Cîțu a explicat, în fața parlamentarilor, de ce România a achiziționat în plus 52 de milioane de doze de vaccin anti-COVID

Ministrul Justiției a trimis procurorului general cererile de urmărire penală a lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în ceea ce privește achiziția de prea multe vaccinuri anti-COVID. Anterior, DNA ceruse ridicarea imunității celor trei foști membri ai Guvernului, pentru ca aceștia să poată fi urmăriți penal.

Ei sunt acuzați că ar fi cumpărat peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în plus față de cantitatea necesară și care era deja achiziționată. Valoarea prejudiciului ar fi de peste un miliard de euro.

Florin Cîțu a explicat de ce România a achiziționat mai multe doze de vaccin decât era nevoie

Fostul premier Florin Cîțu și-a prezentat punctul de vedere în fața parlamentarilor.

Florin Cîțu, senator: "La aproape 100 de ani de la precedenta pandemie, pe o perioadă de trei ani, între 2020 și 2023, România, dar și toate țările lumii, a fost afectată de o pandemie de o gravitate extremă. A lovit prin surprindere, cu o forță pe care nu o estima nimeni. Omenirea nu era pregătită de această lovitură.

Deciziile, peste tot în lume, erau luate de la o zi la alta, în funcție de evoluția pandemiei. Totul era atunci supus ipotezelor, nu existau date concrete cu privire la soluționarea situației. Această incertitudine a durat ani de zile. Ne aducem aminte că ceea ce a început ca o simplă răceală a ajuns să fie un virus mortal, devastator, imprevizibil, rezistent la cam toate tratamentele pe care le aveam atunci. Un virus care a închis planeta.

România a făcut față unei situații extre, de dificile, fără spitale specializate, cu rezerve de stat lăsate goale și un sistem de sănătate suprasolicitat și luat prin surprindere. Ca premier, acțiunile mele au fos întotdeauna îndreptate către ieșirea cât mai rapidă din pandemie și din criza creată. În ciuda acestor dificultăți și a altor momente neprevăzute, am putut vedea o creștere economică sănătoasă și o revenire a economiei în 2021, dar și eliminarea efectelor pandemiei din sectorul economic.

  • Până la 1 ianuarie 2021, fuseseră deja achiziționate 37.588.366 de doze de vaccin împotriva COVID.
  • Conform procurorilor, România a cumpărat, în total, 90.394.056 de doze de vaccin anti-COVID.
  • Dosarul este instrumentat de George Adrian Matei, șeful Secției de combatere a corupției din DNA.

Este important să ne amintim că România a fost lovită de valul 4 al pandemiei în toamna anului 2021 și a mai urmat un val 5, care a durat până în martie 2022. Cine putea să spună că vom avea și valurile acestea, cu asemnea efecte devastatoare? Majortatea țărilor din Europa au reintrodus restricții la începutul lui 2022. OMS a declarat că omenirea a scăpat de această pandemie abia în mai 2023.

În tot acest context dificil, am pus pe primul loc, cât am fost premier sau ministru al Finanțelor, sănătatea românilor, libertățile individuale și economice. Eram conștient că orice decizie luată avea implicații mai mult ca niciodată pentru viața oamenilor. Câte spitale, paturi ATI, cadre medicale, resurse ale statului erau necesare pentru a ne asigura că fiecare român are cele mai bune condiții?

Am păstrat în acea perioadă cea mai liberă economie din UE, iar românii au putut să aleagă dacă se vaccinează sau nu și cu ce vaccin doresc. Îmi asum că, în acel moment, Guvernul a făcut tot ce trebuia să facă, în acel context și cu datele avute. Întotdeauna voi apăra, din orice funcție, sănătatea concentățenilor mei, bunăstarea lor și libertățile economice.

Mi-am îndeplinit corect funcțiile pe care le-am avut, cu legislația în vigoare. Mă voi bate și de acum pentru bunăstarea tuturor românilor, să scot toate taxele introduse de socialiști și elimin toate intervențiile statului cu bocancii."

  • Economistul Bogdan Glăvan susține că și Suedia a cumpărat multe doze de vaccin anti-COVID. La o populație de 10,4 milioane de locuitori, suedezii au achiziționat 42 de milioane de doze și au consumat jumătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE