Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiul lui Jair Bolsonaro, suspectat că și-ar fi spionat rivalii politici cu programe ale serviciilor secrete din Brazilia

Poliția federală braziliană a efectuat luni percheziții în proprietăți ce au legătură cu Carlos Bolsonaro, fiul lui Jair Bolsonaro, fostul președinte de extremă dreaptă, în cadrul unei anchete ce vizează suspiciuni de spionaj ilegal asupra adversarilor politici în timpul mandatului tatălui său, au precizat surse judiciare citate de agenția Reuters.

Carlos Bolsonaro, care este consilier local în orașul Rio de Janeiro, este deja vizat de o anchetă a Curții Supreme, fiind acuzat c-ar fi coordonat o fabrică de știri false din interiorul palatului prezidențial.

Fiul fostului președinte a negat toate acuzațiile și nu a făcut declarații deocamdată despre descinderile efectuate luni de poliția braziliană, notează Reuters.

Percheziția proprietăților sale reprezintă o extindere importantă a anchetei de spionaj, în desfășurare, care vizează în cercul de apropiați ai lui Bolsonaro.

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro nu poate fi ales într-o funcție publică până în 2030 ca urmare a comportamentului său în timpul campaniei eșuate de la alegerile din 2022. El este subiectul mai multor anchete judiciare și riscă să ajungă la închisoare.

Potrivit Reuters, Poliția federală investighează acuzațiile de monitorizare ilegală a cetățenilor de către Agenția braziliană de informații (Abin) în timpul mandatului lui Bolsonaro.

Anchetatorii au emis luni opt mandate de aducere în Brasilia, Rio de Janeiro și în alte două orașe pentru a identifica ”principalii destinatari și beneficiari ai informațiilor produse ilegal de Abin prin acțiuni clandestine”.

Carlos Bolsonaro, fiul fostului președinte, s-ar fi folosit de datele obținute de serviciile de informații

Potrivit sursei citate, Carlos Bolsonaro este acum suspectat că a folosit date colectate ilegal de Abin, cu ajutorul unui software israelian numit First Mile, care ar putea fi folosit pentru a urmări locația telefoanelor mobile private, a declarat o sursă din cadrul poliției federale braziliene, pentru Reuters.

Întrebat dacă fiul lui Bolsonaro să fi folosit datele obținute în acest mod pentru a alimenta știri false împotriva adversarilor politici ai tatălui său, oficialul de rang înalt a dat de înțeles că acest lucru este ”posibil”, de aceea ”aprofundăm acest lucru acum”.

Săptămâna trecută, poliția federală braziliană a făcut percheziții ce l-au vizat pe pe fostul șef al Abin și pe deputatul Alexandre Ramagem, un apropiat al lui Bolsonaro care plănuia să candideze la funcția de primar al orașului Rio. La rândul său, parlamentarul este suspectat că a folosit programele de spionaj pentru a urmări adversarii politici. Ramagem a negat acuzațiile, notează sursa citată.

Documente ale Curții Supreme desecretizate joia trecută au arătat că agenția de spionaj este acuzată de supravegherea ilegală a cel puțin trei judecători ai Curții Supreme și a unui fost președinte al Camerei inferioare în timpul președinției lui Jair Bolsonaro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE