Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda încearcă să blocheze intrarea mai mulțor ruși la granița de est

Finlanda urmează să restricționeze „semnificativ” intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul său, refuzând accesul celor cu vize de turist din orice țară europeană din spațiul Schengen.

Națiunea nordică, care s-a confruntat cu o creștere a numărului de ruși care intră la granița sa terestră de când Moscova a anunțat mobilizarea rezerviștilor pentru războiul din Ucraina, se aliniază la decizia luată la începutul lunii septembrie de Polonia și cele trei țări baltice ale Estoniei, Letonia și Lituania).

Finlanda are cea mai lungă graniță a UE cu Rusia, cu peste 1300 km.

„După decizia guvernului, aceasta poate intra în vigoare foarte repede”, a declarat ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, într-o conferință de presă făcutp vineri, fără a oferi o dată anume.

"Cei care trec granița pentru turism vor fi împiedicați să intre. Va trebui să existe un alt motiv", a explicat el.

Noua decizie finlandeză se aplică atât vizelor acordate de Finlanda, cât și celor emise de orice altă țară Schengen, a spus șeful diplomatic finlandez.

Anterior, Finlanda a decis să reducă drastic numărul de vize pe care le emite rușilor la ambasada și consulatele sale din Rusia, făcând disponibile doar o sută de programări pentru vize pe zi, în loc de o mie.

Dar Helsinki nu a impus până acum nicio restricție rușilor cu vize turistice emise de alte țări din spațiul Schengen.

În timp ce alte națiuni au invocat motive de securitate pentru oprirea turiștilor ruși la graniță, Finlanda a luat o cale diferită pentru a ajunge la aceeași decizie, invocând „daune grave aduse poziției internaționale a Finlandei”.

Helsinki solicită de două luni o poziție europeană comună pe această temă.

Dar decizia finlandeză coincide și cu ordinul de mobilizare parțială a rezerviștilor emis miercuri de președintele rus Vladimir Putin.

De la ordin, numărul rușilor care intră în Finlanda s-a dublat, deși rămâne la un nivel limitat, potrivit polițiștilor de frontieră finlandezi.

Joi a depășit 6.000, față de aproximativ 3.000 la începutul săptămânii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE