Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii din Olt aruncă tone de varză în câmp. Cum s-a ajuns la această situație

În Olt, un kilogram de varză costă între 20 și 50 de bani, însă anul acesta nu sunt cumpărători. Prin urmare, tone de varză sunt tăiate și abandonate pe câmp sau chiar aruncate la gunoi. În plus, și grindina din ultimele zile a afectat culturile. Pe lângă varză, fermierii au pierderi mari și la cultura de dovlecel, care a fost în mare parte distrusă. 

Fermierii din Olt nu au cerere pentru producția de varză de anul acesta. În comuna Rusănești, de exemplu, varza este tăiată și abandonată pe câmpuri, pentru că nici la prețul de 20 de bani pe kilogram cumpărătorii nu se înghesuie să o ia. 

Florin Opriș, fermier Olt: ” Nu a fost piață de desfacere, aici e chestia. Măi, o dădeai și pe 80 de bani și pe un leu și pe 50 de bani. Măi, 30 de bani, na! Păi, dă-o! Dă-o! N-ai cui. Nu ai cui da, nu ai cui vinde. (Reporter: Cam cât trebuie să scoată din buzunar?) Ah, pfoaaa, nici nu...sunt persoane care au câte 7.000-8000 și 10.000 de lei.” 

Marius Briceag,  fermier Olt: ”Anul trecut a început de la 3,5 lei, până am treminat-o noi, pe un 1,5 lei. (Reporter: Și acum?) Și acum 20-30 de bani, dacă ai norocul să găsești să o dau.” 

Ofelia Belu, fermier Olt: ”La varză, păi, nici cu 50 de bani nu o ia. Avem tone și stăm și pe câmp. Nu, nu o ia nimeni. Nici cu 50 de bani.” 

Localnicii din Rusănești stau cu căruțele pline de varză la poartă. Unii dintre ei nu au mai vândut nimic de zile întregi.

Florin Pârvu, fermier Olt: ”Varza la poartă este de patru zile. Și nu s-a vândut. Am scos acolo căruță ca să vadă lumea dar nu întreabă nimeni. Și peste tot se aruncă. La mal se aruncă.”

Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Olt: ”S-a cultivat ceva mai multă varză decât în anul anterior, dar și condițiile climaterice a făcut ca și varza care a fost cultivată eșalonat să se petreacă cu varza din solar, cu varza din câmp și avem această supraproducție pe perioadă determinată de timp.” 

Vremea capricioasă le dă și ea de furcă fermierilor. A plouat și a bătut grindina și astfel o bună parte din producție a fost distrusă. Munca oamenilor ajunge astfel la propriu la groapa de gunoi. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE