Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele căpșuni românești se găsesc deja în piețe. Cu cât se vinde un kilogram

Primele căpșuni românești au ajuns deja în piețele din Craiova. Fructele zemoase și parfumate costă 30 de lei kilogramul.

Sunt obținute în solarii, în zonele cu soluri nisipoase, iar fermierii spun că anul acesta producția este timpurie pentru că vremea a fost mai caldă ca de obicei.

Cristian Tecșilă din comuna doljeană Călărași a cules în aceste zile prima recoltă de căpșuni pe care a și vândut-o la piață. Zilele următoare se așteaptă ca vremea caldă să îi crească producția.

Căpșunile se vând cu 30 de lei kilogramul

Cristian Tecșilă, agricultor: În jur de vreo 30 de kilograme, ceva de genul. Bucuroși de producție. Bucuroși pentru munca noastră. Le-am vândut la Craiova, cu 30 de lei kilogramul. Nici nu știam cât să cerem. Oamenii ziceau că nu sunt românești, că sunt din import.

Pentru a obține căpșuni în solar, fermierii apelează la sprijinul bondarilor. În fiecare solar, este câte o familie de bondari care ajută florile să devină fructe.

Cristian Tecșilă, agricultor: Nu e dat cu nimic. Este stropit cu fungicide, cum se stropește orice plantație, cu foliare. Se respectă normele. Adică, am stropit acum 12 zile, când am stropit ultima dată. Nu cu insecticid, n-am folosit niciun fel de insecticid.

Căpșunile de import țin câte două săptămâni pe tarabe. Cele românești se strică în două zile

În comuna Călărași sunt zeci de producători de căpșuni. Adrian Stăncoiu se numără și el printre cei care au căpșunile aproape de recoltat din solar și gata să rivalizeze cu marfa din import.

Adrian Stăncoiu, agricultor: Secretul e nisipul de aici din Dolj care le coace mai înainte, le dă dulceață. Sunt diferențe între căpșnile românești și cele de import. Da, e foarte mare diferența. Cele de import țin câte două săptămâni pe tarabe, astea în două zile se strică.

Primarul comunei Călărași spune că în ultimul timp la Călărași, o zonă cunoscută pentru pepeni, căpșunile încep să le ia locul.

Sorin Sandu, primar comuna Călărași, Dolj: Preponderent se cultivă pepenele, în cantități foarte mari. Cu siguranță, un produs altenartiv vine să aducă beneficii mult mai bune. Sigur, căpșunile sunt mai puțin costisitoare, sunt acum ceva mai scumpe decât pepenele și ies înaintea pepenilor.

Înainte de a ajunge pe piață, produsele fermierilor sunt testate

Reprezentanții Direcției Fitosanitare dar și cei de la Direcția Agricolă spun că înainte de a ajunge pe piață, produsele fermierilor sunt testate, iar cele neconforme nu se pot comercializa. Cele care se desfasc în supermarketuri sunt testate chiar în afara granițelor.

Romulus Agapie, director Direcția Agricolă Dolj: Avem fermieri în zona de sud a județului care au contracte cu retaileri și care, înainte de valorificare pe piață, duc probe la un laborator din Grecia care atestă că aceste produse sunt bine din punct de vedere fito-sanitar.

În Dolj, suprafața cultivată cu căpșuni a crescut continuu, în prezent fiind 130 de hectare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE