Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii blochează drumurile și granițele. Protestele agricultorilor continuă în mai multe țări europene

Cel mai important punct  vamal dintre România și Republica Moldova de la Albița Leușeni este blocat de un protest al fermierilor moldoveni. Agricultorii sunt nemulțumiți că statul nu le dă subvenții pentru a atenua pierderilor suportate de ei în ultimii doi ani. De altfel, în mai multe țări europene fermierii se află în continuare în stradă, nemulțumiți de politicile guvernelor. O escaladare a protestelor a avut loc la frontiera dintre Polonia și Ucraina, acolo unde agricultorii polonezi au aruncat pe șosea cerealele provenite din Ucraina.

Polonia a fost puternic afectată de introducerea așa-numitelor coridoare de solidaritate pentru a facilita exporturile de alimente din Ucraina, după invazia rusă. O mare parte din producția ucraineană a ajuns pe piața poloneză, lucru care a dus la o scădere a  prețurilor pentru producția locală. Motiv pentru care fermierii au ieșit în stradă. 

Protestele fermierilor continuă în Spania

Și în Spania, protestele fermierilor continuă de peste o săptămână. Ei se plâng de birocraţia europeană, care le-a cauzat  pierderi financiare.  

”În ultimii doi ani, am avut pierderi, am pierdut 40% din producția de cereale”, spune un fermier. 

”Și anul trecut a fost secetă. O nenorocire. Ar fi trebuit să producem 4.000 de kilograme și am produs numai 1.000”, a spus un altul. 

Agricultorii moldoveni au protestat și ei. Ei au blocat cu tractoarele principalul punct de trecere dintre Moldova și România. Oamenii sunt nemulțumiți că statul nu le acordă subvenții pentru a atenua pierderilor suportate de ei, în ultimii doi ani. Uniunea Europeană a dispus recent alocarea a 10 milioane de euro pentru sectorul agricol din Moldova. 

Agricultorii din mai multe țări europene denunță constrângerile impuse de politicile Uniunii Europene destinate combaterii schimbărilor climatice.  Ei denunță şi creşterea costurilor de producție și concurența neloială din țări din afara spațiului comunitar. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE