Femicidul, simptomul unui stat care refuză să vadă. Oana Băluță: „Violența, o formă de teroare. În România, 30 de femei au murit de la începutul anului”

Lipsa aplicării ferme și rapide a legilor în România încurajează recidiva și amenințările, inclusiv împotriva femeilor. Este declarația făcută de Nicușor Dan, președintele țării.

La rândul său, ministrul de Interne Cătălin Predoiu spune că este necesară o acțiune integrată și multidisciplinară, coordonată de instituții precum Agenția pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, pentru a preveni eficient violența domestică și alte infracțiuni în societate.

Oana Băluță: „Aș fi vrut o reacție mult mai asumată a ministrului Afacerilor Interne”

Oana Băluță, conferențiară la Facultatea de Știinte Politice - SNSPA și activistă pentru drepturile femeilor, a vorbit la Euronews România despre valul de femicide din România.

Oana Băluță: „Ce aș fi așteptat eu? Mai multă fermitate, mai multă asumare și comunicare a mai multor actori politici și instituționali. Nu doar președintele României. Este binevenit mesajul transmis de domnia sa, în condițiile în care, în fine, și tipul acesta de comunicare simbolică este relevant.

Aș fi vrut o reacție mult mai asumată a ministrului Afacerilor Interne. Aș fi vrut o reacție de asemenea asumată sau măcar să fie o reacție a ministrului Justiției. Nu am văzut așa ceva. Am ascultat cu atenție ceea ce a declarat ministrul Afacerilor Interne și, în opinia mea, există riscul de a împinge responsabilitatea în altă parte. Este adevărat că Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați are atribuții în domeniul prevenirii, coordonării, elaborării unei strategii.

„Sunt multe instituții care au responsabilități potrivit legislației”

Este foarte important să ne uităm la infrastructura instituțională și la puterea efectivă pe care o are această instituție. Nu doar Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse are atribuții în domeniu. Sunt enorm de multe instituții care au responsabilități potrivit legislației, inclusiv Ministerul Educației, inclusiv administrația locală și foarte relevant să ne uităm dincolo de administrația centrală.

Se întâmplă și la nivel local, pentru că România nu reprezintă doar orașele mari, România nu este reprezentată doar de București. Care sunt mecanismele de intervenție, ce fel de servicii sunt oferite victimelor violenței la nivel rural, în orașele mici, în orașele mijlocii? Nu am văzut? Mergând mai departe, pe linia întrebării dumneavoastră, nu am văzut niciun fel de reacție de la Ministerul Educației.

30 de cazuri de femicid în România, de la începutul anului

În România, de la începutul anului până acum, 30 de femei au murit, avem 30 de cazuri de femicid. Nu mai vorbesc despre numărul de femei care trăiesc în teroare în cadrul cuplului, pentru că despre asta vorbim.

Violența este o formă de teroare. Mi-aș dori să nu-și piardă speranța și mi-aș dori să apeleze la acele servicii și la acele câteva organizații nonguvnamentale care pot să ofere sprijin. Și sunt câteva astfel de organizații, doar că ceea ce pot aceste organizații să facă este prea puțin. Mi-aș dori să nu-și piardă speranța”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE