Violența domestică continuă să fie o problemă gravă în România. Anul trecut, peste 160 de persoane au fost agresate zilnic, arată datele oficiale. Situația rămâne îngrijorătoare și în 2025: numai în Iași, în primele luni ale anului, au fost înregistrate peste 800 de cazuri. De Ziua Internațională a Familiei, autoritățile locale au desfășurat o campanie de conștientizare a acestui fenomen. Atenție, urmează informații cu impact emoțional.
România, în fața unui fenomen care nu mai poate fi ignorat: violența domestică
Peste 60 de mii de cazuri de violență domestică au fost înregistrate în 2024, în România. Printre victime se numără și Anca. Ea a fost bătută până a ajuns în spital de bărbatul despre care credea că o iubește.
Anca, victimă a violenței domestice: Ceea ce am trăit nu am crezut că o să trăiesc vreodată. Am crezut că e acea persoană care înțelege suferința mea. După două săptămâni, s-a schimbat foarte, foarte mult. Jigniri, înjosiri. Mereu, îmi spunea că nu sunt în stare să fac ceva, că eu nu știu să țin familia, că femeia trebuie să suporte... Îmi limita totul. Îmi închidea ușile, nu mai aveam cheie la casă.
Pentru că nu a mai putut suporta o astfel de viață, Anca a vrut să-și părăseacă iubitul. Ca să nu plece, partenerul său de viață a sechestrat-o în casă.
Anca, victimă a violenței domestice: Nu aveam acces la medicamente. A spus că de acolo nu pot pleca decât într-un singur mod. A început să dea în mine. M-a prins de umăr. M-a lovit de pereți, mi-a sucit mâinile. Era ca si o persoană - nu știu - drogată, turbată, deși el nu bea alcool.
În cele din urmă, a reușit să scape, însă din cauza loviturilor a căzut în stradă. Vecinii au chemat ambulanța și poliția.
Anca, victimă a violenței domestice: Îmi este frică tot timpul. Dar acum s-a mai diminuat puțin, am mai căpătat încredere. Doamnele m-au ajutat foarte mult să gândesc pozitiv.
Anca este acum într-un centru pentru victimele violenței domestice. Sunt însă multe femei care se află în aceeași situație ca ea. Așa că cei de la Direcția de Asistență Comunitară din Iași, împreună cu studenți la Asistență Socială, au făcut o campanie cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei. Au împărțit pliante cu informații utile despre locurile unde victimele violenței pot cere ajutor.
Andra Curalariu, șef centru Direcția de Asistență Socială, Iași: Direcția de Asistență Sociala deține un centru în subordinea sa pentru victime unde pot primi găzduire până la o perioadă de 18 luni, consiliere socială, consiliere juridică, consiliere psihologică, ajutor in găsirea unui loc de muncă.
Cristina, voluntar, studentă anul I la Facultatea de Asistență Socială: Când m-am înscris la facultate, sincer, acest subiect îmi era necunoscut. Femeile care sunt victime trebuie să ia o decizie asupra vieții lor și să remedieze situația în care se află.
Ioana Bîlea, purtătoarea de cuvânt a IPJ Iași: În primele patru luni ale anului 2025, la nivelul IPJ Iași au fost înregistrate 824 de dosare penale privind fapte de violență în familie. De asemenea, în urma intervențiilor la cazurile de violență domestică pentru protecția victimelor, polițiștii au emis 260 de ordine de protecție provizorii, fiind montate 32 de brățări electronice.
Multe persoane agresate cer ajutorul unui psiholog sau chiar ajung la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.
Raluca Modoranu, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, Iași: Violența domestică este în topuri acum. Este pe primele locuri în familii sau în cupluri sau chiar în familii cu copii. Vorbim aici nu doar despre agresivitatea fizică, ci și de abuzul emoțional, abuzul sexual. Mai nou a apărut o parte a violenței online, în sensul în care aceștia sunt urmăriți și hărțuiți prin toate canalele de comunicare online.
În Iași, anul trecut, au fost înregistrate 2.827 de dosare penale privind fapte de violență în familie.