Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. UEFA, răspuns clar în controversa afișării simbolurilor Ungariei Mari pe stadioane: Nu am aprobat în niciun moment utilizarea unor astfel de steaguri sau bannere

Forul de la Budapesta a anunțat, marți, printr-un comunicat oficial, că a primit acceptul de a folosi simbolul Ungariei Mari la meciurile echipei naționale. UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, au acceptat argumentele vecinilor conform cărora afișarea hărții Ungariei Mari, fără alte simboluri sau inscripții, nu constituie un comportament rasist.

Miercuri, Federația Română de Fotbal a contrazis, însă, informația anunțată de Federația Maghiară de Fotbal și a menționat că UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile organizate la nivel european.

Informația a fost confirmată și de UEFA pentru Euronews România.

22/03/2023 , 15:38

UEFA spune clar că nu a aprobat utilizarea steagurilor cu simbolurile Ungariei Mari

Într-un răspuns pentru Euronews România, UEFA a transmis:

”UEFA a luat la cunoștință de informațiile apărute în presă potrivit cărora ar fi aprobat utilizarea steagurilor și bannerelor "Ungaria istorică" la meciurile din cadrul competițiilor UEFA.

Pentru evitarea oricărui dubiu, UEFA nu a aprobat în niciun moment utilizarea unor astfel de steaguri sau bannere, iar prezența unor astfel de bannere poate duce la consecințe disciplinare. Federația maghiară de fotbal a fost informată în mod corespunzător în acest sens și i s-a recomandat, de asemenea, să ia măsurile necesare pentru a evita ca aceste bannere să fie afișate la meciurile UEFA.

În cazul în care este raportată afișarea unor astfel de steaguri/bannere, aceasta intră în competența organelor disciplinare ale UEFA, pentru a evalua problema și, eventual, pentru a impune sancțiuni disciplinare în conformitate cu Regulamentul disciplinar al UEFA.”

Ce a anunțat Federația de Fotbal din Ungaria

Potrivit comunicatului federației de la Budapesta, pentru a afișa simbolul Ungariei Mari trebuie să fie respectate următoarele condiții:

  • Suporterii vor putea afișa doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
  • Pe drapele vor fi găsite doar culorile roșu, alb și verde;
  • Simbolul nu poate să împiedice fanii să urmărească meciul fără a fi deranjați

De asemenea, dacă orice mesaj rasist sau politic este afișat pe steagurile autorizate, acest lucru va duce la luarea de măsuri disciplinare, iar acest lucru va avea consecințe atât asupra suporterilor, cât și asupra echipei și a întregii imagini a fotbalului maghiar, se mai arată în comunicat.

Președintele CNCD: ”Nu a fost cea mai înțeleaptă decizie”

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a explicat în direct la Euronews România că dacă la evenimente sportive, pe teritoriul României, s-ar folosi acest simbol, s-ar aplica legislația care sancționează acest gest.

”Nu a fost cea mai înțeleaptă decizie pentru că acel simbol este interpretat de statele vecine ca având conotații revizioniste și va naște dezbateri intense utilizarea acelui simbol. Cu siguranță, în partidele internaționale între România și Ungaria, utilizarea acestor simboluri ar crea dispute intense. Nu vorbim de rasism, dar vorbim de un simbol care divizează și care are și o conotație istorică, politică, care este dezavuată de statele vecine,” a declarat Csaba Asztalos.

Federația Române de Fotbal spune că, de fapt, UEFA nu a autorizat simbolurile

Federația Română de Fotbal a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial și menționează că UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel european.

De asemenea, FRF critică anuntul făcut de forul de la Budapesta, menționând că este o greșeală întrucât ”afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic)”.

”Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la urâ și violență la meciurile din competițiile europene,” mai este menționat în comunicat.

Scandalul provocat de fularul cu harta Ungariei Mari

Ungaria Mare este un concept politic revizionist care vizează revenirea Ungariei la frontierele avute înainte de Primul Război Mondial. Pe Harta Ungariei Mari sunt incluse o parte din regiunea Transilvania, dar și zone din Slovacia, Croația, Ucraina, Slovenia și Serbia.

În noiembrie anul trecut, premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari la meciul naționalei maghiare cu Grecia. La acel moment, Ministerul român de Externe a reacționat ferm și a condamnat gestul oficialului maghiar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE