Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marocul cere Adidas retragerea tricourilor naționalei de fotbal a Algeriei. Care este motivul scandalului

Guvernul de la Rabat a cerut companiei Adidas să retragă de pe piață noua colecție de tricouri a naționale de fotbal a Algeriei, pe motiv că mozaicul inclus în design face parte din moștenirea culturală marocană, iar însușirea acestuia reprezintă un ”furt”.

Ministrul marocan al Tinereului, Culturii și Comunicațiilor a precizat că design-ul tricourilor echipei naționale de fotbal a Algeriei, o rivală a Marocului, conține un mozaic tradițional regăsit în ceramică, cunoscut în Maroc ca „zellige”.

„Este o însușire culturală, o tentativă de furt a unui element din moștenirea culturală marocană”, se arată în comunicatul autorităților marocane, conform The Associated Press.

Arta zellige este prezentă și răspândită în Nordul Africii și în Andaluzia, o regiune autonomă din Spania.

Reprezentanții Adidas nu au răspuns solicitării adresate de jurnaliștii The Associated Press.

VEZI GALERIA
3 imagini

Un avocat al Guvernului marocan, Mourad Elajouti, a declarat pentru AP că Ministerul Culturii i-a cerut să trimită „o notificare legală” companiei Adidas. Oficialii marocani au cerut companiei Adidas să retragă colecția de tricouri în decurs de două săptămâni sau să emită un comunicat prin care ”să identifice arta zellige a Marocului drept sursă de inspirație” pentru design-ul echipamentului naționalei Algeriei.

Adidas a prezentat noul design săptămâna trecută, precizând pe contul de Instagram dedicat zonei Orientului Mijlociu și Africii de Nord că pentru colecția ”culturală algeriană” s-a inspirat din ”elementele arhitecturale ale Palatului El Mechouar”, aflat în orașul Tlemcen, din nordul Algeriei.

Marocul a depus această plângere, în condițiile în care tensiunile cu Algeria s-au intensificat, mai ales pe fondul disputei pentru Sahara Occidentală, un teritoriu anexat de statul marocan în 1975. Republica Arabă Democratică Sahariană (RADS), proclamată de Frontul Polisario în 1976 și susținută de Algeria, vrea să obțină independența întregului teritoriu al Saharei Occidentale de zeci de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE