Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără condamnați penal în Parlament. Legea care le interzice să candideze, la un pas de votul final

Publicat de: Cristian Citre

Legea care le interzice condamnaților penal să candideze la alegerile parlamentare este la ultimul pas înainte de votul final. Cel mai sonor nume vizat de această interdicție ar fi fostul președinte al PSD Liviu Dragnea.

Legea îi vizează pe toți cei care au suferit condamnări penale definitive la închisoare cu executare. Sunt exceptați cei în cazul cărora au intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea faptei pentru care au fost condamnați. Legea a trecut de Comisia juridică a Camerei Deputaților, iar, în zilele următoare, este programată să intre în Comisia de administrație și apoi va fi supusă la vot în plen. Camera Deputaților este for decizional.

Inițiativa legislativă a fost introdusă în Parlament, în 2017, de senatoarea PNL Alina Gorghiu. PNL era partid de opoziție și îl avea ca țintă explicită pe Liviu Dragnea, președintele de atunci al PSD. Dragnea suferise deja, în 2016, o condamnare la închisoare cu suspendare, iar Senatul dominat de PSD a repsins legea, așa cum era de așteptat. Acum, proiectul de lege a fost resuscitat. Între timp, Liviu Dragnea a fost condamnat, în 2019, la închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, iar dacă legea va fi adoptată, îi va interzice acestuia o eventualp candidatură în 2024.

O altă inițiativă vizează modificarea Constituției și le-ar interzice celor condamnați candidatura pentru orice fel de funcție publică în România. Această inițiativă - este, însă, blocată momentan în Parlamentul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE