Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără avize pentru anexele la proprietățile private. Guvernul ar putea adopta noul cod al construcțiilor chiar luna aceasta

Noi reguli în construcții: Nu vom mai avea nevoie de avize pentru lucrările de mică importanță pe proprietăți private, cum ar fi garajele sau rastelele pentru biciclete. Asta promite ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care spune că noul cod al urbanismului și construcțiilor va fi adoptat chiar luna aceasta de Guvern.

Proiectul de lege pleacă apoi în Parlament, iar Cseke Attila spune că va fi o prioritate în această sesiune.

Potrivit noului cod al urbanismului și construcțiilor, românii care vor să construiască o anexă lângă casă nu vor mai trebui să facă atâtea drumuri la primărie. Proiectul de lege prevede că vor exista mai multe feluri de autorizație de construire, în funcție de complexitatea clădirii, iar în cazul lucrărilor de mică importanță, procesul va fi simplificat.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Vom evita aceste avize în cascadă, care se întâmplă astăzi în procedură. Ai nevoie de 30 - 35 de avize de la câteva autorități. Ai primele trei-patru avize, la al cincilea aviz când l-ai luat, deja expiră primul aviz, pentru că au termen de valabilitate ș.a.m.d. Toate procedurile vor fi comasate, în sensul în care toate autoritățile statului, fie că vorbim de servicii deconcentrate, autorități la nivel central, vor avea o procedură și un termen deodată, astfel încât avizele și acordurile să nu expire în cascadă și aceste proceduri să fie mult simplificate.

Totuși, se va păstra obligația de a prezenta un certificat de urbanism pentru lucrări mici, precum construirea unei magazii, a unui garaj sau pentru un rastel de biciclete și trotinete. Proprietarilor le va fi mai simplu să îl obțină, dacă și Parlamentul adoptă actuală formă a codului.

Șerban Țigănaș, fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România: Soliciți acest certificat de urbanism. Sunt convins că procedura asta, mai ales că în anumite UAT-uri deja se petrece digital, va fi o procedură pe care vei putea să o faci stând pe canapea la telefon. Sigur, dacă ai o adresă poștală, dacă ai un sistem geografic sau un extras de carte funciară.

Și Consiliul economic și social recomandă, în ultimul raport despre locuirea în România, debirocratizarea procesului de autorizare pentru construcții de mici dimensiuni.

Noul cod al urbanismului este publicat de 1 an pe site-ul ministerului Dezvoltării, însă potrivit ministrului va fi adoptat de Guvern chiar în cursul acestei luni.

Din informațiile obținute de Euronews, proiectului de lege îi lipsesc încă avizele mai multor ministere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE