Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Închirierea apartamentelor în blocurile cu bulină roșie ar putea fi interzisă. Proiectul de lege, aprobat de Guvern

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de guvern și prevede ca locuințele din blocurile vulnerabile să nu mai poată fi date în chirie. O altă modificare simplifică procedura de înscriere în programul de consolidare. Potrivit autorităților, doar în Capitală sunt peste 2500 de clădiri în pericol de colaps în cazul unui cutremur.

Echipele Euronews au filmat una dintre clădirile încadrate în clasa I de risc seismic de pe strada Gabroveni. Primele imagini au fost înregistrate cu nouă luni în urmă. La începutul lunii martie 2023, clădirea este în același stadiu de degradare. Nu s-a schimbat nimic, cel puțin vizual.

Autoritățile tot caută soluții pentru urgentarea programului de consolidare a clădirilor vulnerabile. Noul proiect de lege aprobat de guvern prevede interdicția închirierii locuințelor în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic. Totodată, organizarea evenimentelor cu mai mult de 50 de persoane nu va mai fi posibilă, dacă fiecărei persoane îi revine un spațiu mai mic de patru metri pătrați. Potrivit autorităților din București, cele mai multe clădiri cu probleme sunt în centrul vechi.

O analiză a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, realizată în toamna anului trecut, arată că 23.000 de clădiri ar suferi avarii semnificative în cazul unui cutremur. Iar dintre acestea, 1.000 ar fi avariate grav, respectiv nivel de colaps total sau parțial. Mai mult, realizatorii studiului estimează că peste 6.500 de oameni și-ar pierde viața, iar peste 16.000 de persoane s-ar alege cu răni grave.

Clădiriile pot fi consolidate cu banii primăriilor de sector

Potrivit unei ordonanțe a Guvernului, aprobată chiar anul acesta, primăriile pot oferi gratuit asociațiilor de proprietari, pe lângă consolidare gratuită, și o expertizare a clădirilor, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, prin PNRR. Dar, în cazul imobilelor consolidate de stat, proprietarii persoane fizice nu mai pot vinde respectivele locuințe timp de 25 de ani, fără a rambursa statului banii primiți pentru consolidare.

Eugen Lozincă, cadru didactic UTCB: „Sunt, mai ales în centru, mai multe apartamente al cărui proprietar e plecat poate din țară și doar închiriază acel spațiu. El nu va fi deloc convins de cineva să stopeze activitatea profitabilă de închiriere pentru un an, doi, cât durează lucrările de consolidare.”

În București există 363 de clădiri care se află în clasa I de risc seismic și alte 373 încadrate în clasa a II-a. Experții atrag însă atenția că numărul imobilelor vulnerabile este de ordinul miilor.

Când vine vorba despre încadrarea instituțiilor publice în clase de risc seismic, la nivel național, lucrurile nu sunt deloc clare. Dacă premierul României vorbea la jumătatea lunii februarie despre 118 școli încadrate în clasa I de risc seismic, Ministerul Educației a transmis ulterior că ar fi vorba numai de 45. În ceea ce privește spitalele, 137 dintre acestea funcționează în clădiri cu risc seismic, cu mențiunea că datele nu au mai fost actualizate în ultimii ani de Ministerul Dezvoltării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE