Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Construcții vulnerabile și buline furate. 20.000 de clădiri s-ar putea prăbuși în București la un cutremur puternic

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 20.000 de clădiri s-ar putea prăbuși în București, din cauza unui cutremur mai puternic. Clădirile sunt încadrate în gradul 1 și 2 de risc seismic, iar multe nici măcar nu sunt cunoscute și nici expertizate de autorități.

„Avem 20.000 de clădiri vulnerabile la cutremur, estimate de către Banca Mondială, avem 2.200 de clădiri încadrate în clasă de risc seismic 1, clasă de risc seismic 2 și diferite clase de urgență, deci vizavi de aceste clădiri avem, cumva, date concrete. Riscul seismic 1, specialiștii vin și spun foarte clar că în caz de cutremur de peste 7 grade reprezintă un pericol, aceste clădiri sunt într-un pericol major de prăbușire. Riscul seismic 2 definește posibilitatea redusă de prăbușire a clădirilor, însă cu degradări structurale majore. În cazul unui cutremur de peste 7 vor avea un impact cu degradări majore, desigur, cu tot ce înseamnă impact asupra locuitorilor”, a declarat Răzvan Munteanu, directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Directorul a mai adăugat că „în ultimii 30 de ani s-a făcut mult prea puțin pentru nevoile reale ale orașului” și a adus în discuție și scandalul bulinelor, care au fost furate de pe clădiri, adăugând că nu are date sau informații despre persoanele vinovate.

„Există imobile care sunt cuprinse în diferite programe de consolidare”

Totodată, a mai explicat că există imobile care sunt cuprinse în diferite programe de consolidare, în funcție de sursa de finanțare.

„Mă raportez aici la un program local din sursa de finanțare din bugetul local, cu finanțare din PNRR și, nu în ultimul rând, programe cu finanțare din bugetul național. În prezent, avem în lucru 97 de imobile, care au fost expertizate și sunt în diferite etape de proeictare, acestea urmând să intre în perioada următoare și într-o etapă de execuție”, a mai spus el.

Mai mult, potrivit acestuia, consolidarea reprezintă un „parcurs greoi, care se întinde pe o perioadă destul de lungă”.

„De când un imobil intră în etapa de expertizare și până în execuție, în mod normal, durează între trei și patru ani de zile, tot ce înseamnă partea de pregătire și partea de execuție. Noi am transmis o situație cu toate clădirile expertizate de noi în anul 2022, respectiv 36 de expertize, pe care noi le-am realizat. Au fost transmise aceste expertize către sectoare, iar în primele două săptămâni s-au și montat aceste buline. Pe clădirile publice, în următoarele două săptămâni, avem patru imobile publice, pe care urmează să montăm aceste buline”, a conchis Răzvan Munteanu, directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE