Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Faceți cunoștință cu Victoria Quiñones, noul "judecător metaversal" din Columbia

Victoria Quiñones aduce sistemul de justiție din Columbia în era inteligenței artificiale (AI) și a metaversului.

María Victoria Quiñones Triana, cunoscută și sub numele de Vicky Quiñones, a făcut istorie la începutul acestui an, găzduind prima ședință de judecată din Columbia în metavers.

Quiñones, un magistrat la tribunalul administrativ Magdalena, din Santa Marta, este cunoscută pentru că este șefa uneia „dintre cele mai perturbatoare instanțe din țară”, în cuvintele președintelui baroului penal din Columbia, Francisco Bernante.

Într-un interviu exclusiv pentru Euronews Next, Quiñones a vorbit despre călătoria ei în lupta cu „cultura hârtiei” din Columbia și viitorul justiției folosind inteligența artificială (AI).

În vârstă de 55 de ani, aceasta a găzduit în februarie prima audiere judiciară din Columbia în metavers, dar pariază pe transformarea digitală a justiției de aproape 15 ani.

Magdalena, orășelul în care își are sediul Quiñones, are câteva caracteristici geografice particulare. "Aproape toate municipalitățile sunt foarte departe; opt ore cu mașina, șase ore cu mașina; drumurile nu sunt ușoare, trebuie chiar să traversezi râuri", a spus ea.

Aceste impedimente au inspirat-o pe Quiñones să analizeze modul în care tehnologia ar putea contribui la democratizarea accesului la justiție.

"Aveam un decalaj fizic, așa că m-am gândit că trebuie să construim punți digitale", a spus ea.

În 2012, Quiñones a înființat un site web numit "Despacho 01" - pe care încă îl administrează și îl finanțează - cu simplul scop de a oferi jurisprudență online pentru instanța sa, începând cu digitalizarea dosarelor juridice.

"Mi s-a părut groaznic că oamenii care locuiau în comune îndepărtate trebuiau să ia un autobuz timp de opt, șase ore, doar pentru a vedea un dosar. Așa că am început să le spunem să își scaneze documentele și să le trimită prin e-mail", a explicat ea.

Instanța sa a creat apoi o platformă în cadrul aceluiași site web, unde oamenii puteau accesa dosarele cu ajutorul unui cod.

La acea vreme, promovarea dosarelor digitale era "de neconceput", a spus ea.

În jurul aceluiași an, Quiñones a început să transmită audierile sale judiciare pe Youtube și să permită celor care nu puteau participa la procedurile judiciare să asiste prin intermediul unui apel video pe WhatsApp, "pentru a garanta drepturile tuturor părților implicate în proceduri".

"Cream această cultură a lipsei de hârtie (...) și, de fapt, a existat aceeași rezistență sau chiar mai multă decât există acum față de metavers", a declarat ea pentru Euronews Next.

Care este viitorul justiției?

"Cu siguranță nu va fi în metavers, cel puțin nu în viitorul imediat al Columbiei", a declarat Quiñones.

Columbia, la fel ca restul Americii de Sud, are, de asemenea, o infrastructură de internet slabă, "și niciuna dintre tehnologiile emergente nu poate fi implementată fără această bază", a explicat ea.

Ramura judiciară a țării lucrează încă foarte mult "pentru a încerca să spargă paradigma digitală și să scape de hârtie, precum și pentru a îmbunătăți procesul de digitalizare a dosarelor și platformele de acces la acestea", a adăugat ea.

Dar constrângerile locale nu au împiedicat-o pe Quiñones să continue să își imagineze viitorul dreptului. Ultima dată, magistratul a lucrat pentru a implementa inteligența artificială în anumite proceduri.

"Vreau să automatizez sistemele acolo unde văd că nu este necesară interacțiunea umană", a spus ea.

Pentru a accelera procesul de aprobare a cererilor de despăgubire, de exemplu, Quiñones lucrează la crearea "unui formular digital automatizat, simplu, în care oamenii să răspundă la întrebări legate de plângerea lor și să furnizeze documentele relevante". Apoi, AI ar putea determina dacă procesul va continua sau nu".

Acest lucru ar putea contribui la rezolvarea problemei "numeroșilor oameni care dau în judecată de dragul de a da în judecată și, de asemenea, la reducerea costurilor și a timpului primei runde de servicii juridice".

De asemenea, instanța sa administrativă a folosit modelul de limbaj mare AI ChatGPT pentru a explica conceptul de metavers pentru audiența din cadrul audienței din 15 februarie, care a fost transmisă în direct pe Youtube și urmărită de peste 68.000 de persoane.

Însă principalul obiectiv al lui Quiñones pentru viitorul apropiat este clar: "Sper că vom ajuta lumea să înțeleagă că tehnologia nu ajută doar să ne facem prieteni, să ne găsim iubiți sau să ne cumpărăm pantofi, ci și să servim justiția".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE