Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Facebook ar fi spionat, în trecut, utilizatorii de Snapchat și YouTube, în cadrul unui proiect secret

În 2016, Facebook ar fi lansat un proiect secret menit să intercepteze și să decripteze comunicarea user-platformă în cazul aplicației Snapchat. Scopul era de a înțelege comportamentul utilizatorilor și de a ajuta Facebook să concureze cu Snapchat, potrivit unor documente judiciare recent desecretizate. Facebook a numit acest proiect "Project Ghostbusters", potrivit techcrunch-com.

Marți, o instanță federală din California a publicat noi documente care dezvăluie modul în care Meta a încercat să obțină un avantaj competitiv față de concurenții săi, inclusiv Snapchat și, mai târziu, Amazon și YouTube. Având în vedere că aceste aplicații folosesc criptarea, Facebook a trebuit să dezvolte o tehnologie specială pentru a o ocoli acest lucru.

”Proiectul Ghostbusters”

Într-unul dintre documentele prezentate este detaliat ”Proiectul Ghostbusters” al Facebook. Acesta făcea parte din programul In-App Action Panel (IAPP) al companiei și folosea o tehnică pentru "interceptarea și decriptarea" traficului criptat al aplicațiilor Snapchat și, ulterior, YouTube și Amazon.

Documentul include e-mailuri interne ale Facebook în care se discută despre acest proiect.

"Având în vedere cât de repede cresc, pare important să găsim o nouă modalitate de a obține analize fiabile despre ei. Poate că trebuie să scriem un software personalizat. Ar trebui să vă gândiți cum să faceți acest lucru", se arată într-un e-mail datat 9 iunie 2016 scris de directorul general al Meta, Mark Zuckerberg.

Soluția inginerilor de la Facebook a fost să folosească Onavo, un serviciu de tip VPN pe care Facebook l-a achiziționat în 2013. În 2019, Facebook a închis însă Onavo.

După e-mailul lui Zuckerberg, echipa Onavo a preluat proiectul și, o lună mai târziu, a propus o soluție: așa-numitele kituri care pot fi instalate pe iOS și Android și care interceptează traficul pentru anumite subdomenii, "permițându-ne să citim ceea ce altfel ar fi trafic criptat", se arată într-un e-mail din iulie 2016. "Aceasta este o abordare de tip 'man-in-the-middle'".

Ulterior, potrivit documentelor din instanță, Facebook a extins programul și în cazul altor platforme, precum Amazon și YouTube.

În interiorul Facebook unii angajați, inclusiv Jay Parikh, șeful pentru inginerie de infrastructură de la vremea respectivă, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ”Proiectul Ghostbusters”.

În 2020, Sarah Grabert și Maximilian Klein au intentat un proces colectiv împotriva Facebook, susținând că a mințit în legătură cu activitățile sale de colectare a datelor cu caracter personal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE