Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expoziție de fotografii care prezintă 25 de ani de Parteneriat Strategic cu SUA

S-au împlinit 25 de ani de când Statele Unite ale Americii și România au pus bazele Parteneriatului strategic. Vreme de un sfert de secol, România și-a coordonat acțiunile externe cu Washingtonul, devenind unul dintre aliații importanți în lupta împotriva terorismului și asigurarea securității globale.

Cei 25 de ani de Parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii au atât o latură diplomatică, cât și una mai populară. O expoziție itinerantă de fotografii arată ce înseamnă acest parteneriat din punct de vedere militar, economic și al relațiilor umane. Iar inaugurarea în București a avut parte și de muzică, asigurată de formația diviziei aeropurtată 101 din SUA și cea a Ministerului Apărării din România.

Parteneriatul, un plus de securitate națională

Parteneriatul strategic între Washington și București înseamnă un plus de securitate națională și investiții americane, SUA fiind al cincilea investitor străin după valoarea investițiilor. Iar astea toate înseamnă prosperitate și noi oportunități, chiar dacă situația internațională este tensionată în acest moment.

„Lucrăm împreună în multe domenii, tocmai am menționat securitatea, dar vă pot spune că lucrăm îndeaproape și pentru securitatea energetică, după cum probabil bine știți cu toții, energia nucleară, petrol și gaz offshore, energie eoliană offshore. Acestea sunt domenii în care vrem ca România să rămână lider în regiunea Mării Negre în ceea ce privește independența energetică și securitatea. Relațiile sunt la fel de puternice și se dezvoltă, este ceea ce vrem să vedem,” a declarat David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Cele 150 de fotografii din expoziția numită „We, the people”, încearcă să creeze legături personale între români și americani. Un cadru mai uman pentru Parteneriatul strategic, din trecut şi din prezent, spun organizatorii.

„Cine dorește să vadă în fotografii ce înseamnă un sfert de secol de Parteneriat strategic americano-român poate să treacă prin centrul Bucureștiului, în Piața Universității, până la 30 noiembrie. Apoi, expoziția itinerant pleacă spre Sibiu, Cluj Napoca, Iași și Constanța,” a declarat Irina Hasnaș Hubbard, curator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE