Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Inspecția Muncii a deschis o anchetă după explozia de la Călimănești, în urma căreia patru persoane au decedat

Patru persoane au murit, iar cinci au fost rănite într-o explozie la magistrala de gaz de la Călimăneşti, care a fost urmată de un incendiu pe șantierul Autostrăzii Moldovei (A7). Doi bărbați răniți au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea.

21/09/2023 , 23:29

Trei elemente-cheie după explozia de la Călimănești.

Cine ar fi vinovat pentru tragedie. Pro Infrastructura: "Noi vrem autostrăzi, dar nu cu morți".

21/09/2023 , 20:20

La ce adâncime se afla conducta de gaz care a exoplodat sub autostradă, la Călimănești

Prefect: "La locul impactului, conducta traversa șantierul în diagonală, cum îl mai traversează încă în 13 locuri, pe raza județului Vrancea. Ce pot să vă spun este ce am văzut, adică acolo erau 40-50 de centimetri la locul deflagrației."

21/09/2023 , 19:20

Explozia de la Călimănești, surprinsă de camerele de supraveghere

Flăcările de pe autostradă s-au văzut la 30 de kilometri, din Focșani. În urma deflagrației, patru persoane care lucrau la autostradă au murit arse, iar cinci sunt grav rănite.

21/09/2023 , 16:32

CNAIR: ”UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz”

Reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR) au anunțat că au solicitat echipei de supervizare un raport special referitor la împrejurările în care s-a produs explozia pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău (Autostrada Moldovei - A7). De asemenea, ei au precizat că firma Spedition UMB, care construiește tronsonul, ”nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”.

21/09/2023 , 13:56

Inspecția Muncii a deschis o anchetă după explozia de la Călimănești

După explozia de la Călimănești, în care au patru muncitori și-au pierdut viața și alți cinci au fost răniți, Inspecția Muncii a constituit o comisie de anchetă care va analiza circumstanțele producerii accidentului.

”În urma evenimentului produs în data de 21.09.2023, pe raza localității Călimănești, județul Vrancea, în care au decedat 4 lucrători și alți 5 au fost răniți, inspectorul general de stat adjunct al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, a emis o Decizie prin care a stabilit componența comisiei de cercetare a evenimentului, din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Direcției Control Securitate și Sănătate în Muncă din Inspecția Muncii și din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea.

Conform Art.29, alin.(1), lit.C din Legea nr. 319/2006, Inspecția Muncii cercetează evenimentele "în cazul accidentelor colective generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile." Comisia astfel constituită va efectua cercetarea evenimentului în vederea stabilirii împrejurărilor şi a cauzelor care au condus la producerea acestuia, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului”, transmite instituția într-un comunicat de presă.

21/09/2023 , 13:41

Transgaz acuză compania deţinută de Dorinel Umbrărescu

Explozia care a avut loc la magistrala de gaze de la Călimănești s-ar fi produs din cauza faptului că, în timpul lucrărilor la Autostrada Moldovei (A7), nu au fost respectate condițiile prevăzute în avizul emis de Transgaz la începerea proiectului, a declarat directorul adjunct al Transgaz Zona Est, Cristian Schmidt, potrivit Agerpres.

"În fiecare zi, avem echipe de la sectorul Tecuci în teren, care verifică conducta. Conform avizului nostru de principiu care a fost dat la demararea proiectului, au fost stipulate o sumedenie de articole privind ceea ce trebuie făcut în zonele de protecţie a conductei magistralei. Lucru care nu s-a întâmplat. Nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de Transgaz la începerea proiectului", a declarat Cristian Schmidt, conform sursei citate.

Potrivit sursei citate, cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimăneşti au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii.

Atât persoanele decedate, cât şi cele rănite în urma incendiului efectuau lucrări de construcţie pe şantierul Autostrăzii Moldovei.

Explozie în Călimănești, pe șantierul autostrăzii A7. A fost activat planul roșu de intervenție

Planul roşu de intervenţie a fost activat, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01:30, în urma unei explozii la o magistrală de gaz de la Călimăneşti.

A fost activat planul roșu de intervenție, ceea ce a presupus suplimentarea forțelor de intervenție la locul producerii deflagrației.

Intervenția a fost destul de complexă având în vedere amploarea incendiului. S-a luat legătura cu operatorul magistralei de transport gaze. A fost întreruptă alimentarea cu gaze pe această magistrală. Ulterior, colegii mei au intervenit pentru stingerea incendiului.

În momentul acțiunii de stingere a incendiului și a utilajelor care au fost surprinse de flăcări, au fost descoperite patru victime carbonizate”, a declarat Florin Olaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, în direct la Euronews România.

Incendiul a fost lichidat după aproape trei ore. La fața locului, a rămas un echipaj de pompieri cu o autospecială pentru asigurarea zonei.

”În acest moment la fața locului sunt echipe mixte care fac cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor producerii acestui eveniment. Momentan, este prematur să discutăm până nu se finalizează ancheta”, a mai precizat Olaru.

La faţa locului au intervenit şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă, patru ambulanţe SMURD, o autospecială de transport persoane şi victime multiple a ISU Vrancea şi cinci ambulanţe ale SAJ Vrancea.

Doi bărbați cu arsuri grave, transportați cu elicopterul la spitale din Capitală

Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei produse la magistrala de gaz de la Călimăneşti prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din suprafața corpului. Aceștia au fost transportați cu elicopterul la spitale din Bucureşti, au anunțat reprezentanții Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea.

”Primele cinci victime s-au deplasat cu mijloace proprii la CPU Adjud. Trei victime au fost internate în spital. Pentru două victime s-a solicitat transferul din CPU Adjud către aeroportul Bacău cu echipaje SAJ de urgenţă tip C2. O victimă conştientă, de sex masculin, în vârstă de 61 ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 65% din corp, a fost preluată de echipajul SAJ cu medic şi transportată la Aeroport Bacău, unde a fost preluată de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul 'Bagdasar Arseni' din Bucureşti.

A doua victimă, conştientă, de sex masculin, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 40% din corp, a fost preluată de al doilea echipaj SAJ cu medic şi transportată la Aeroportul Bacău, de unde a fost preluată de elicopterul SMURD pentru transfer la Spitalul Floreasca Bucureşti", a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vrancea, Gabriela Moroş, potrivit Agerpres.

Cauza exploziei din Călimănești

”Explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7”, este concluzia la care au ajuns reprezentanții ISU Vrancea.

Reacția ministrului Transporturilor: ”Sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile”

”În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi.În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate.

Ca ministru al Transporturilor am fost și sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei”, a scris Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, pe Facebook.

Dosar penal pentru ucidere din culpă, deschis în cazul exploziei

”La locul producerii, din cursul nopții, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofițeri specialiști - Serviciul Investigații Criminale și criminaliști care efectuează cercetarea la fața locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, au anunțat reprezentanții IPJ Vrancea.

Alimentarea cu gaze naturale nu a fost întreruptă la Focşani, Adjud şi Odobeşti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE