Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozia de la Călimănești. CNAIR: ”UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului”

Reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR) au anunțat că au solicitat echipei de supervizare un raport special referitor la împrejurările în care s-a produs explozia pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău (Autostrada Moldovei - A7). De asemenea, ei au precizat că firma Spedition UMB, care construiește tronsonul, ”nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”.

Potrivit CNAIR, studiul de fezabilitate pentru lotul 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău a fost realizat de firma SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr.903/ 13.07.2022. De asemenea, documentația tehnică pentru autorizația de construire a fost realizată tot de SC Consitrans SRL, iar firma a obținut două avize favorabile din partea Transgaz.

În baza acestei documentații, Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pe 27 martie 2023.

”Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 22.05.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

”UMB nu efectua lucrăril de reloacare a rețelei de gaz”

De asemenea, constructorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz documentația tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.

”Din informațiile pe care le avem până la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.

Astăzi CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.

În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023”, arată sursa citată.

De asemenea, reprezentanții CNAIR și-au exprimat speranța că lucrările la lotul 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău (A7) nu vor întârzia din cauza anchetei în cazul acestui accident.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE