Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La ce adâncime se afla conducta de gaz care a explodat sub autostradă, la Călimănești. Prefect: "Pot să vă spun ce am văzut eu"

O magistrală de gaz care trecea pe sub șantierul Autostrăzii Moldovei a explodat în timpul lucrărilor și a provocat patru decese și cinci persoane rănite. Au fost deschise investigații cu privire la acest accident, precum și un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere și pentru nerespectarea măsurilor privind securitatea în muncă.

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a fost la locul exploziei și a dat detalii. Acesta a precizat că nu știe dacă muncitorii de la șantierul autostrăzii A7 au fost informați de existența acelei conducte, aspect care urmează să fie stabilit de investigatori. Oficialul a dezvăluit la ce adâncime se afla acea magistrală de gaz.

Prefect Vrancea: "Era o adâncime de 40-50 de centimetri la locul deflagrației"

"Se pare că utilajele care lucrau la construcția autostrăzii ar fi atins sau au creat presiune asupra conductei magistrale Transgaz care traversa autostrada. Astea sunt lucruri pe care urmează să le stabilească echipa de cercetare (n.r.: dacă muncitorii știau de existența conductei) condusă de procurori.

S-au făcut tot felul de măsurători, analize, se așteaptă și o echipă de experți. Sunt păreri și pro și contra, dar mai mult nu pot să vă spun, fiind o anchetă în curs, eu nu am competență acolo. La locul impactului, conducta traversa șantierul în diagonală, cum îl mai traversează încă în 13 locuri, pe raza județului Vrancea. Fără doar și poate (n.r.: că și constructorul știa asta), dar autorizația de construcție, care are la bază proiectul de execuție a autostrăzii, are și avizul Transgazului, aviz care, cu siguranță, a fost dat în conformitate cu așezarea autostrăzii, suprapusă cu așezarea magistralei. Și li s-a spus unde se intersectează.

Nu știu ce a informat Transgaz. Ce pot să vă spun este ce am văzut, adică acolo erau 40-50 de centimetri la locul deflagrației. Un alt loc unde au început săpăturile e undeva până într-un metru. Sunt tot felul de experți inclusiv pe această zonă, topografi care măsoară și iau toate coordonatele GPS, raportate la adâncimea țevii și care vor determina exact diferențele de nivel și nivelul adâncimii.

La locul deflagrației așa se vedea, aproximativ (n.r.: adâncimea la care se afla conducta), au fost niște măsurători empirice (n.r.: făcute de experți). Mâine vor apărea exact, la nivel de centimentru. Că sunt 40, sau 50, oricum, e destul de la suprafață. De la oficiul de cadastru (n.r.: cei care au făcut măsurătorile empirice), de la poliție, cu acele echipe de investigare la fața locului, până la cei de la Transgaz, cu echipa lor de specialiști. Eu nu știu ce o fi în zona perimetrală unde are Transgaz conducta, eu vă spun ce e la fața locului, nu a săpat nimeni în alt loc, doar în apropiere, unde vor face acele lucrări de înlocuire a tronsonului afectat.

Eu știu că este aviz pentru autorizația de construcție a lucrărilor, pentru proiect. Cum a fost dat avizul, sau ce prevede avizul nu ne-a fost pus la dispoziție nouă și nu e nici treaba noastră, ci a organelor de anchetă, ei vor avea acces la ele", a spus Nicușor Halici, la Euronews România.

Transgaz spune că nu au fost respectate condițiile din aviz.

Unul dintre răniți se află în stare gravă

Nicușor Halici susține că lucrările la autostradă nu au fost întrerupte.

"Nu s-au oprit lucrările, din câte am văzut pe la Focșani, la 40 de kilometri până la locul deflagrației și înapoi, lucrările continuau. Le-am spus să înceteze orice fel de lucrare și în celelalte 13 perimetre de traversare a autostrăzii cu magistrala de gaz", a explicat Nicușor Halici.

După spusele lui Halici, trei dintre persoanele rănite au fost externate joi dimineață, în jurul orelor 10-11, iar dintre cei doi pacienți transportați la București, unul se află în stare mai gravă și se evaluează posibilitatea trimiterii sale la un spital din străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE