Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozia de la Costinești a fost "cel mai probabil" provocată de o mină marină, spune un specialist

Explozia de la Costinești a fost "cel mai probabil" provocată de o mină marină, pentru că "nu putea fi altceva", a spus în direct, la Euronews România, Sandu-Valentin Mateiu, comandor în rezervă al Marinei Române.

Acesta a punctat faptul că este foarte ușor ca o mină marină să treacă nedetectată, să ajungă în apele noastre teritoriale și chiar să lovească țărmul tocmai pentru că este atât de mică și ușor de purtat de curenți.

Sandu-Valentin Mateiu comandor în rezervă al Marinei Române: "Cred că a fost o mină marină, deoarece avem de-a face cu un dispozitiv exploziv care a avut flotabilitate. Nu putea fi altceva. Cel mai probabil e o mină marină. A fost adusă de vânt, curent, în proximitatea digului.

Doar puținele resturi care au fost recuperate de pe dig îi vor lămuri pe marinari dacă a fost o mină sau nu.

Marea este mare. Foarte ușor se șterg urmele. Mina este dispozitivul cel mai ușor cu care poți declanșa un atag hibrid pe mare. Un atac hibrid înseamnă neasumarea responsabilității. După explozie e foarte greu să găsești resturile în mare."

Sandu-Valentin Mateiu spune că va fi foarte greu de identificat proveniența minei și de acuzat vreo parte.

Sandu-Valentin Mateiu: "Aici avem de-a face foarte probabil cu o mină din cele plantate pe care le-au folosit atât rușii cât și ucrainenii pentru interdicție. Un câmp de mine e o armă formidabilă, pentru că obligi inamicul să ocolească zona sau să riște să demineze cu nave speciale.

În situația noastră, cred că avem de-a face cu mine simple, de construcție sovietică, cu încărcătură mică. Cel puțin asta au distrus marinarii noștri anterior. Problema e că aceste mine sovietice au și ucrainenii, au și rușii. Ba mai mult, rușii au din depozitele capturate de la ucraineni din Crimeea. De aceea, chiar dacă identificăm mina va fi foarte greu să acuzăm una dintre părți.

Ba mai mult, în situația în care ar exista o intenție hibridă (n. red. de atac hibrid) este foarte greu de demonstrat că acea mină a fost plantată în proximitatea litoralului nostru pentru a fi adusă de curenți sau de valuri ca să lovească plaja noastră."

Întrebat cum este posibil ca o mină să ajungă atât de aproape de țărm, comandorul în rezervă a punctat faptul că minele maritime sunt foarte greu de observat tocmai pentru că sunt foarte mici în comparație cu navele de suprafață sau cu submarinele.

Sandu-Valentin Mateiu: "Supravegherea spațiului maritim e o misiune dificilă. O poți realiza de pe nave de suprafață, de avioane de patrulare maritimă. Dar mina este atât e mică în această imensitate a mării încât e foarte greu de detectat. De obicei un avion de patrulare maritimă poate detecta un submarin cu un sonar, nave de suprafață folosind radiolocatorul, dar mina este atât de mică încât e greu de detectat. E foarte ușor să ajungă o mină marină în apele noastre, să lovească la litoral."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE