Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explainer: Ce este cazul de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ

Curtea Internațională de Justiție organizează săptămâna aceasta audieri într-un caz intentat de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid în războiul din Gaza și solicită oprirea de urgență a ofensivei sale de la Rafah, potrivit Reuters.

Ce este CIJ?

CIJ, denumită și Curtea Mondială, este cel mai înalt organism juridic al Națiunilor Unite, înființat în 1945 pentru a soluționa litigiile dintre state. Ea nu trebuie confundată cu Curtea Penală Internațională, bazată pe un tratat, tot la Haga, care se ocupă de cazurile de crime de război împotriva persoanelor fizice.

Completul de 15 judecători al CIJ - care este extins cu un judecător suplimentar ales de Israel în acest caz, deoarece există deja un judecător sud-african - se ocupă de disputele de frontieră și, din ce în ce mai des, de cazurile intentate de state care îi acuză pe alții de încălcarea obligațiilor din tratatele ONU.

Africa de Sud și Israelul sunt semnatare ale Convenției privind genocidul din 1948, ceea ce conferă CIJ competența de a se pronunța asupra litigiilor legate de acest tratat. Deși cazul se învârte în jurul teritoriilor palestiniene ocupate de Israel, palestinienii nu au niciun rol oficial în cadrul procedurilor.

Ce conține dosarul depus de Africa de Sud

În dosarul inițial de 84 de pagini, depus de Africa de Sud la trei luni de la începerea războiului, se afirmă că, prin uciderea palestinienilor din Gaza, provocându-le grave vătămări psihice și corporale și creând condiții de viață „calculate pentru a duce la distrugerea lor fizică”, Israelul comite un genocid împotriva lor.

În cadrul audierilor din ianuarie, Africa de Sud s-a axat pe faptul că Israelul nu a furnizat alimente esențiale, apă, medicamente, combustibil, adăposturi și alte tipuri de asistență umanitară în Gaza în timpul războiului cu grupul militant palestinian Hamas.

De asemenea, s-a referit la campania susținută de bombardamente a Israelului, despre care autoritățile sanitare din Gaza spun că a ucis peste 35.000 de persoane.

După o primă rundă de audieri cu privire la măsurile de urgență în ianuarie, instanța a constatat că este plauzibil ca Israelul să fi încălcat unele drepturi garantate palestinienilor din Gaza în temeiul Convenției privind genocidul.

Judecătorii au ordonat Israelului să se abțină de la acte care ar putea intra sub incidența Convenției privind genocidul și să se asigure că trupele sale nu comit acte de genocid împotriva palestinienilor.

Ce a hotărât până acum CJI în acest caz

În conformitate cu Convenția privind genocidul, actele de genocid includ uciderea membrilor unui grup, provocarea de vătămări corporale sau psihice grave și impunerea deliberată a unor condiții de viață menite să ducă la distrugerea totală sau parțială a grupului.

De asemenea, judecătorii au ordonat Israelului să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza.

În martie, instanța a emis noi măsuri de urgență și a ordonat Israelului să ia toate măsurile necesare și eficiente pentru a asigura aprovizionarea cu alimente de bază pentru palestinienii din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE