Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA urmează să trimită în Israel arme de un miliard de dolari. Administrația Biden a informat Congresul

Administrația Biden a înștiințat marți Congresul că va livra arme și muniție Israelului, un ajutor militar de aproape un miliard de dolari, au afirmat surse apropiate dosarului, citate de The Associated Press. Decizia a fost adoptată la o săptămână după ce președintele american Joe Biden a amenințat că va limita ajutorul militar ca urmare a acțiunilor forțelor israeliene în zona punctului de trecere a frontierei de la Rafah, din sudul Fâșiei Gaza.

Ajutorul militar pentru Israel include muniție pentru tancuri de aproape 700 de milioane de dolari, vehicule tactice în valoare de 500 de milioane de dolari și mortiere de 60 de milioane de dolari, au precizat consilierii unor congresmeni americani, sub protecția anonimatului, deoarece informațiile despre transferul de arme nu au fost făcute încă publice.

Deocamdată, oficialii americani nu au precizat când vor fi trimise armele în Israel.

Livrările sunt incluse în planul de ajutor al Statelor Unite pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, dintre care 13 miliarde de dolari pentru Israel, votat de Congres la sfârşitul lui aprilie, conform Agerpres.

Administrația președintelui democrat Joe Biden a cerut mai multe luni congresmenilor să aprobe pachetul de sprijin pentru aliaţii Washingtonului.

Biden amenințase că nu va trimite arme Israelului

Pe 8 mai, președintele american Joe Biden a avertizat că ”nu va livra” anumite arme Israelului, în special ”obuze de artilerie”, în cazul unei ofensive asupra oraşului Rafah.

"Dacă trebuie să fim singuri, vom fi singuri", a reacționat Benjamin Netanyahu la o zi după ameninţările Washingtonului.

De altfel, un purtător de cuvânt al Armatei israeliene a anunțat că militarii dispun de "muniţia de care au nevoie pentru operaţiunile de la Rafah”.

Marţi dimineaţă, Israelul a atacat diferite sectoare ale Fâşiei Gaza, inclusiv Rafah, un oraş din sudul Fâșiei Gaza, unde s-au refugiat sute de mii de palestinieni care au fugit din calea războiului.

Lupte aprige au loc în estul Rafah, situat la frontiera de sud a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri pe 7 mai.

La Washington, aleşi de stânga din Congres ar putea încerca să saboteze această livrare de arme către Israel.

De la începutul războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas, Statele Unite au făcut publice două vânzări în cadrul aşa-numitei proceduri "de urgenţă" către aliatul său - procedură care permite o expediere directă, ocolind un proces de 30 de zile în Congres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE