Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert climatologic: În următorii șase ani, temperatura globală va crește cu 1,5 grade

Publicat de: Euronews

Europa este lovită zilele acestea de un val de caniculă fără precedent. Roxana Bojariu, expert climatolog, a vorbit la Euronews România despre efectele caniculei în prezent, dar și care vor fi efectele acesteia pe termen lung.

Somnul, afectat de stresul termic

Roxana Bojariu a declarat că probabil România va trece prin mai multe valuri de căldură în această vară, inclusiv la începutul lunii septembrie. Aceste valuri de călduri vin la pachet cu un stres termic, care va fi resimțit și pe parcursul nopții și care poate afecta calitatea somnului.

„Valul de aer cald care vine va însemna și temperaturi probabil în multe locuri mai mari de 20 de grade Celsius noaptea și lucrul acesta evident sporește stresul termic, pentru că organismul nu mai are timp să se refacă noaptea, sporește în general problemele în ecosisteme și va trebui să facem față efectiv unui interval în care stresul termic este continuu. La temperaturi mai mari de 20 de grade, organismul uman nu reușește să își pună în funcțiune mecanismele care refac în timpul somnului foarte bine organismul și atunci se întâmplă acest lucru.”

Există până acum efecte ireversibile ale caniculei în România?

„Această reducere a stratului de zăpadă, mai ales la zonele joase, zonele de câmpie și urcând și spre anumite altitudini și, de asemenea, am observat această creștere a frecvenței, se observă din cifrele noastre, creșterea frecvenței valurilor de căldură în ultimii ani, dacă comparăm acești ani cu mai multe decenii în urmă. Practic, noi avem în sistemul climatic o cantitate sporită de căldură, datorită intensificării efectului de seră. Oamenii emit gaze care intensifică efectul de seră, ori acestea rețin din ce în ce mai multă căldură în sistem, și sistemul evident trece spre o nouă stare să se echilibreze.”

Adaptarea la schimbările climatice

Aceasta a spus că oamenii nu vor ține pasul cu aceste schimbări, iar societatea nu va mai funcționa cum trebuie, cea ce va duce și la probleme personale. Astfel, acțiunea climatică trebuie bazată pe reducerea emisiilor și pe adaptarea la schimbările climatice.

„Noi nu vom putea reveni la frecvența, intensitatea și durata valorilor de căldură, să zicem, de acum 60-70 de ani, 100 de ani. Dar, ce putem face este să încetinim această cursă a încălzirii globale, în așa fel încât să nu apară efecte și mai severe decât cele prezente. Și noi cumva să ne adaptăm la ce am modificat deja, avem pentru asta o capacitate de adaptare care are și ea limite, avem nevoie de timp să ne adaptăm.”

Roxana Bojariu a menționat că sunt șanse ca în următori șase ani să atingem o creștere cu 1,5 grade a temperaturii globale.

„România va trebui să acționeze conform noii logici economice definite de o economie, de exemplu, circulară, care să folosească toate resursele, de o economie care folosește foarte multe energii alternative. Dacă noi ne bazăm pe modul tradițional de a activa economic, evident că greșim.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE