Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert american în securitate: Putin îl folosește pe Elon Musk pentru a-și transmite mesajele

„Este foarte clar că Elon Musk transmite mesaje pentru Putin”, care îi dă impresia că poate juca un rol în soluționarea conflictului din Ucraina, spune, într-un interviu pentru Politico, Fiona Hill, expert în securitate și fost consilier al președintelui american Donald Trump.

Miliardarul american și-a uimit zecile de milioane de urmăritori de pe Twitter când a propus un plan de pace în Ucraina. Pe scurt, Elon Musk recomanda alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ucrainene anexate recent de Rusia, recunoașterea peninsulei Crimeea ca parte a Rusiei și asigurarea alimentării ei cu apă, precum și neutralitatea Ucrainei.

„Este foarte clar că Elon Musk transmite un mesaj pentru Putin. A avut loc o conferință la Aspen, la sfârșitul lunii septembrie, când Musk a oferit o versiune a ceea ce se afla în tweetul său - inclusiv recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei și sugestia ca regiunile ucrainene Herson și Zaporijie să fie supuse negocierii, deoarece ar trebui să fie garantată aprovizionarea cu apă a Crimeei. El a făcut această sugestie înainte de anexarea de către Putin a celor două teritorii, la 30 septembrie”, a reamintit Fiona Hill.

„A fost o referire foarte specifică. Herson și Zaporojie controlează, în esență, toate rezervele de apă pentru Crimeea. Crimeea este o peninsulă uscată. Are straturi acvifere, dar nu are râuri. Este dependentă de apa din râul Dnipro, care curge printr-un canal din Herson. Este puțin probabil ca Elon Musk să știe el însuși despre acest lucru. Referirea la apă este atât de specifică încât este clar că acesta este un mesaj de la Putin”, a explicat expertul american.

Ce strategie are Vladimir Putin

Potrivit Fionei Hill, nu este pentru prima dată când președintele rus folosește personalități din mediul politic și de business internațional ca intermediari, pentru a testa modul în care oamenii vor reacționa la ideile sale. „Henry Kissinger, de exemplu, a avut interacțiuni cu Putin în mod direct și a transmis mesaje. Putin folosește adesea diverși intermediari de încredere, inclusiv tot felul de oameni de afaceri. Am avut intermediari trimiși pentru a discuta lucruri cu mine când eram în guvern”, a recunoscut Hill.

„Putin se joacă cu orgoliile oamenilor mari, le dă sentimentul că pot juca un rol. Dar, în realitate, ei sunt doar transmițători direcți ai mesajelor lui Vladimir Putin. Putin se simte foarte confortabil să trateze cu miliardarii și oligarhii. Este o lume pe care o cunoaște bine”, a mai spune Fiona Hill.

În context, ea a reaminit că Elon Musk este unul dintre cei mai populari oameni în sondajele de opinie din Rusia. În același timp, el a jucat un rol foarte important în sprijinirea Ucrainei, prin furnizarea de sisteme de internet Starlink, plătite parțial de guvernul american.

Compania SpaceX va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, a anunţat sâmbătă Elon Musk, la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE