Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experimentul cu săptămâna de lucru de 4 zile a eșuat în Ungaria. Ce spun companiile

Experimentul care prevede un program de lucru de 4 zile pe săptămână a eșuat în Ungaria. Companiile susțin că programul scurt nu permite angajaților să-și îndeplinească la timp toate atribuțiile de serviciu.

O companie de telecomunicații din Ungaria este printre angajatorii care au aplicat modelul patru zile de muncă pe săptămână. Inițial, 152 de angajați veneau la muncă de luni până joi, apoi numărul lor a fost dublat. Deși lucrau mai puțin, angajații companiei primeau același salariu.

Inițial, angajații care munceau 4 zile erau mai productivi

Inițial, echipa managerială a anunțat că experimentul a fost un adevărat succes. Potrivit lor, angajații erau mai productivi, mai relaxați și aveau nevoie mai rar de concedii medicale. Apoi, au început să apară și dezavantajele.

Compania de telecomunicații a anunțat că renunță la acest model și revine la cel traditional, cu cinci zile de muncă pe săptămână. Motivul: doar o parte dintre angajați beneficiau de o săptămână mai scurtă de muncă. Astfel, unii se simțeau discriminați.

Revenirea la modelul tradițional

Și companii mai mici au încercat să reducă numărul de ore de muncă. De jumătate de an, 20 la sută din angajații unei librării online muncesc patru zile pe săptămână. Managerii spun că nu sunt neapărat mulțumiți.

Orsolya Ludvig, directorul de marketing și comunicare al unei librării online: Nu a fost ușor nici pentru angajați. Uneori, ei erau obosiți și nu-și puteau îndeplini sarcinile, aveau nevoie de încă o zi de muncă. De aceea, noi am decis să revenim la modelul tradițional, cu cinci zile de muncă pe săptămână.

În alte țări, proiectul-pilot s-a bucurat de mai mult succes. Analiștii maghiari au explicat că săptămâna de muncă mai scurtă funcționează atunci când angajatorii sunt cu adevărat dispuși să reducă volumul chiar dacă salariile rămân la fel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE