Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exodul rușilor scumpește casele. În Georgia, chiriile cel puțin s-au dublat în ultimele luni

Războiul din Ucraina și teama de a fi trimiși pe front i-au făcut pe mulți ruși să fugă peste granițe. O parte au ales Georgia, țară la sud de Rusia. În toamna anului trecut, în numai o lună după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea, o sută cincizeci de mii de ruși au ajuns în Georgia. Venirea lor a aruncat în aer prețurile, cel puțin în domeniul imobiliar. O veste bună pentru firmele din domeniu, neplăcută însă pentru georgieni.

Unii dintre agenții imobiliari din Georgia spun că majorarea prețurilor este cauzată de fluxul de emigranți ruși care fug spre Georgia. Rușii sunt gata să plătească mai mult, așa că mulți chiriași georgieni s-au trezit într-o situație neplăcută. Chiriile sunt mari, iar costul unei locuințe a crescut foarte mult

Nika Kavtaradze, student: Înainte de război eu și colegul meu de cameră plăteam 160 de dolari; după ce au venit rușii, prețul a crescut la 400 de dolari. Acum ne ajută părinții, altfel nu ne mai permitem.

În 2022, prețurile proprietăților imobiliare au crescut cu 15%

Agenții imobiliari care se ocupă de închirieri spun că în centrul orașului Tbilisi cererea este atât de mare din partea cetățenilor ruși încât pur și simplu nu mai sunt suficiente apartamente.

Natia Kikolishvili, agent imobiliar: Anul trecut prețul (chiria) acestui apartament era cam 800 de dolari, iar acum este 1.500. Fluxul de migranți a schimbat total situația. Prețurile s-au modificat complet. La început, prețurile erau atât cât cerea proprietarul. De fapt, încă este așa.

Potrivit celor mai noi date, în 2022 prețul proprietăților imobiliare în Georgia s-a majorat cu aproape cincisprezece procente, iar valoarea se schimbă aproape zilnic. Firmele de investiții estimează că în 2023 va fi și mai scump să închiriezi sau să cumperi o locuință.

Irina Kvakhadze, cercetător, TBC Capital: În ceea ce privește închirierile, credem că această majorare nu va fi la fel de mare ca în 2022. Dar tot ne așteptăm la creșteri ale valorilor chiriilor. Totodată credem că prețurile la vânzare vor crește cu aproximativ 18 procente.

La ora actuală, piața imobiliară din Georgia este dictată în mare măsură de fluxul de emigranți. Analiștii pieței cred că prețurile vor scădea treptat începând cu 2024, dar instabilitatea din regiune îngreunează prognozele.

De aproape un an, am devenit vecini cu războiul. În Europa mileniului trei, împărțim aproape 650 de kilometri de graniță cu o țară bombardată, o țară cu orașe sub asediu și cu sate distruse, o țară care renaște însă zi de zi din propria cenușă. Ucrainenii se apără din toate puterile și plătesc un preț enorm. Bilanțul e cutremurător: mii de morți și răniți, sute de mii de destine frânte, milioane de femei și copii fugiți din Ucraina și pierderi de miliarde de euro. Iar pentru noi, deveniți peste noapte vecini cu războiul, atacul Rusiei asupra Ucrainei a scos la iveală temeri îngropate adânc, dar și un tsunami de solidaritate și compasiune. Noi, vecinii războiului, am gestionat o parte din efectele lui: refugiați, inflație, scumpiri, sancțiuni, crize politice, probleme în lanțul global de aprovizionare. Și nu în ultimul rând, noi, vecinii războiului, am învățat să apreciem pacea garantată de NATO și prosperitatea adusă de Uniunea Europeană. Euronews România lansează azi campania „Vecini cu războiul” - o campanie despre noi, despre albanezi, despre bulgari, despre georgieni și despre sârbi. O campanie despre lumea în care trăim.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE