Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Albania luptă cu scumpirile generate de război

De aproape un an, am devenit vecini cu războiul. În Europa mileniului trei, împărțim aproape 650 de kilometri de graniță cu o țară bombardată, o țară cu orașe sub asediu și cu sate distruse, o țară care renaște însă zi de zi din propria cenușă. Ucrainenii se apără din toate puterile și plătesc un preț enorm. Bilanțul e cutremurător: mii de morți și răniți, sute de mii de destine frânte, milioane de femei și copii fugiți din Ucraina și pierderi de miliarde de euro. Iar pentru noi, deveniți peste noapte vecini cu războiul, atacul Rusiei asupra Ucrainei a scos la iveală temeri îngropate adânc, dar și un tsunami de solidaritate și compasiune. Noi, vecinii războiului, am gestionat o parte din efectele lui: refugiați, inflație, scumpiri, sancțiuni, crize politice, probleme în lanțul global de aprovizionare. Și nu în ultimul rând, noi, vecinii războiului, am învățat să apreciem pacea garantată de NATO și prosperitatea adusă de Uniunea Europeană. Euronews România lansează azi campania „Vecini cu războiul” - o campanie despre noi, despre albanezi, despre bulgari, despre georgieni și despre sârbi. O campanie despre lumea în care trăim.

Alimente și carburanți din import

Albania nu este apropiată din punct de vedere geografic de Ucraina, dar efectele conflictului au fost resimțite încă din primele zile ale războiului. Sunt tot mai mulți cei care se luptă cu majorarea prețurilor, iar guvernul a fost obligat să intervină financiar cu sume generoase. De vină pentru greutățile apărute ar fi structura economiei din Albania - țara nu produce prea multe, așa că alimentele și carburanții sunt din import.

Creșterea prețurilor la combustibili și la alimente a dus, în doar câteva luni, la o majorare a prețului tuturor celorlalte produse, inclusiv a celor folosite în sectorul construcțiilor, unul dintre cele mai importante în Albania. Datele Institutului de Statistică de la Tirana indică o creștere a prețurilor la alimente cu până la 12% de la începutul agresiunii Rusiei în Ucraina. Dar cât de mult au fost afectați cetățenii din Albania de impactul economic al războiului?

Locuitoare a capitalei Tirana: „Foarte scump. Mai ales cu pensiile pe care le avem, prețurile sunt foarte mari”.

Locuitor al capitalei Tirana: „Războiul ne-a afectat și pe noi aici. Au crescut prețurile la ulei, făină, la alimente în general. Măsurile luate de autorități au venit prea târziu. Unele compensări (ale prețurilor) au fost acordate abia la sfârșitul anului.

Locuitor al capitalei Tirana: Prețul uleiului a crescut foarte mult. A crescut și prețul pentru orice produs de consum. Ajutorul guvernamental pentru familiile nevoiașe a fost necesar, dar de astfel de ajutor a avut nevoie toată lumea”.

Care produse s-au scumpit cel mai mult

Experții spun că principalul motiv al majorării prețurilor este faptul că economia albaneză nu se bazează pe producția internă, ci pe importul majorității produselor sale din alte țări.

Fatos Çocoli, analist economic: „Pentru familiile albaneze, prețurile mari venite imediat după criza din Ucraina au fost resimțite ca un tsunami. Au suferit foarte mult. Mai ales familiile care înainte de criză se aflau în zona nivelului de sărăcie sau puțin peste nivelul de sărăcie. Din cauza crizei, aceste familii sunt acum sub pragul sărăciei, ceea ce înseamnă că și mai multe gospodării se luptă în fiecare zi să reziste, fiind vorba de subzistență”.

Pentru a limita abuzurile, guvernul a decis să înființeze comisii care să țină sub control creșterea prețurilor la combustibili și alimente. În ceea ce privește energia electrică, prețurile pentru populație au rămas neschimbate.

Fatos Çocoli, analist economic: „Cele mai afectate domenii sunt energia, în special energia electrică și combustibilul, pentru că noi importăm sută la sută combustibilul, și mâncarea, produsele alimentare. În special legumele și făina. Sunt produsele care, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina, au înregistrat scumpiri. O măsură bună pentru economia noastră este faptul că guvernul subvenționează prețul final al energiei electrice în favoarea clienților și a cetățenilor. Aceasta reprezintă o subvenție puternică în acest moment și este motivul pentru care încă nu avem o inflație de două cifre”.

Potrivit raportului Băncii Albaniei, în decembrie anul trecut, inflația a ajuns la 8%. Este cea mai mare valoare înregistrată din 1998, când țara a suferit un colaps economic din cauza jocurilor de tip piramidal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE