Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Excursionist francez dispărut în Egipt, întors după un an la Paris

Un excursionist francez dispărut în Egipt în urmă cu un an s-a întors în siguranță acasă, la Paris, a declarat marți un avocat care îi reprezintă familia. Nu este clar ce s-a întâmplat în ultimul an cu Yann Bourdon, a cărui familie a speculat că ar fi fost reținut de serviciile de securitate egiptene.

Studentul absolvent la Sorbona, care a dispărut în timp ce se afla într-o călătorie de un an cu rucsacul în spate, a refuzat să discute despre dispariția sa cu mass-media și să împărtășească detalii despre întoarcerea sa în Franța, conform Euronews.com.

Dispărut de un an de zile

Sarah Sakouti, consilier juridic al Comitetului pentru Justiție, cu sediul la Geneva, care a făcut presiuni asupra autorităților egiptene și franceze pentru a investiga dispariția tânărului de 27 de ani, a declarat că Bourdon a zburat de la Cairo la Paris pe 10 august.

Cu o zi înainte, Bourdon își sunase sora la Paris de la Consulatul francez din Cairo, potrivit lui Sakouti. În aceeași zi, serviciile de securitate ale statului egiptean au anunțat că vor facilita întoarcerea lui Bourdon la Paris. Înainte de aceasta, familia și prietenii săi auziseră ultima dată de Bourdon în august 2021.

După luni întregi de tăcere din partea autorităților egiptene, familia lui Bourdon a decis să facă public acest lucru. Aceștia au profitat de vizita oficială a președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi la Paris, la 22 iulie, pentru a face presiuni în vederea unei anchete.

Membrii familiei au stat pe un trotuar din Paris și au ridicat pancarte pe care scria: „Unde este Yann Bourdon, domnule președinte Sissi?”, înainte ca o coloană de mașini să treacă pe lângă ei, transportându-l pe președintele egiptean la o întâlnire cu președintele francez Emmanuel Macron.

Disparițiile forțate devin tot mai frecvente în Egipt

Grupurile internaționale pentru drepturile omului au documentat în ultimii ani un număr tot mai mare de dispariții forțate de către autoritățile egiptene. Revolta populară din Egipt din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak, fostul președinte, a apărut ca urmare a cererilor de încetare a brutalității poliției și a practicilor extrajudiciare.

De când Abdel Fattah el-Sisi a urcat la putere în 2014, majoritatea libertăților obținute după revolta din 2011 au fost revocate. Guvernul a desfășurat o represiune de amploare împotriva disidenței, încarcerând mii de persoane - multe dintre ele fără proces. Marea majoritate a celor reținuți au fost cetățeni egipteni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE