Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mobilă IKEA din pădurile seculare ale României. Raport Greenpeace: 30 de produse fabricate cu lemn din țara noastră, găsite în Europa

V-ați așezat confortabil? S-ar putea să stați pe un scaun făcut din cele mai bătrâne păduri din România. Noptiere, paturi de bebeluși sau fotolii. Un raport Greenpeace arată că în asta se transformă ultimele păduri virgine și seculare din România pentru una din cele mai mari firme de mobilă la nivel global, IKEA. Astfel de produse ajung în toată Europa și totul este legal, pentru că autoritățile române nu consideră că acele păduri ar trebui să fie protejate, deși mai avem mai puțin de 10% din ele. În unele păduri se taie chiar din zone Natura 2000, care teoretic ar trebui să însemne protecție, însă realitatea din teren este alta.

Doar 7% din pădurile țării noastre mai au peste 120 de ani

Pădurile virgine, seculare, sunt cele care s-au dezvoltat în mai bine de un secol fără urmă de om. Copacii bătrâni care au căzut, au devenit o nouă casă pentru alte ecosisteme. Gazdă a sute de specii de animale și plante, astfel de zone au ajuns o raritate în România. Doar 7% din pădurile țării noastre mai au peste 120 de ani. Un raport Greenpeace arată că din mai multe astfel de păduri din Munții Carpați se taie lemnul pentru a produce mobilă pentru gigantul IKEA. 

Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace România: ”Am început plecând de la datele din Inspectorul Pădurii. Avem acea bază de date cu trasabilitatea materialului lemnos care ne oferă date despre tăierile din pădure, ne oferă date despre transporturile de lemn. Știm așadar cum circulă lemnul de la pădure către depozit și apoi către producători, către procesatorul de lemn. Așadar, nu ne-a fost foarte greu să să descoperim această relație, acest drum al lemnului din pădurea în care ne aflăm până la una dintre companiile care produce pentru IKEA.” 

VEZI GALERIA
5 imagini

Mobilă IKEA din pădurile seculare ale României

În raport au fost identificate mai multe companii care produc mobilă pentru IKEA din pădurile seculare ale țării noastre. Euronews România a contactat firmele respective, dar până în momentul publicării acestui material, doar două au răspuns. Acestea recunosc că produc mobilă pentru IKEA și ne spun că ajunge pe toate piețele. Ne asigură însă că totul este legal, un lucru pe care nu l-am contestat. Legalitatea stă în mâinile guvernului. În Munții Făgăraș, departe de ochii lumii s-a intrat cu excavatorul în munte, chiar într-o zonă Natura 2000. Pe hârtie asta înseamnă că pădurea ar trebui să fie protejată. Însă pentru că Ministerul Mediului nu consideră astfel de păduri ca fiind valoroase, în nevoie de strictă protecție, firmele au liber la tăiere.

Prin Strategia pentru biodiversitate, toate statele Uniunii Europene trebuie să protejeze cel puțin 10% din păduri până în 2030. În momentul de față, doar 2% din Munții Carpați se află sub strictă protecție.

Sorin Banciu, Secretar de Stat Ministerul Mediului: ”Încercăm să identificăm cei 10% de care povestiți ca și habitate, ca și ecosisteme. Avem un proiect finanțat prin PNRR care să ne spună ce tipuri de habitate ar trebui protejate. Avem un proces de extindere continuă a suprafețelor virgine și cvasi virgine. Procesul încă nu s-a terminat.”

Însă până zonele vor fi identificate, experții de mediu spun că astfel de păduri vor dispărea încet.

Robert Cyglicki, Director de Biodiversitate Greenpeace Internațional: ”Așa începe distrugerea ultimelor păduri seculare. Asta este foarte trist pentru că ar trebui să protejăm aceste locuri, să le conservăm. România are aproximativ 40% din pădurile Carpatine. Deci este un procent mare din întregul Munților Carpați. Dar vedem că astfel de situații se întâmplă și în Slovacia, în Polonia.” 

84% din lemnul folosit de IKEA provine din pădurile Europei 

Conform IKEA, 84% din lemnul pe care îl folosesc provine din pădurile Europei. România se află în topul țărilor care oferă companiei lemn virgin. Adică de cea mai bună calitate.

În urma investigației, organizația Greenpeace spune că a identificat 30 de produse IKEA fabricate în România, cu lemn din păduri seculare, care au ajuns în mai multe țări europene. Scaunele sau paturile oamenilor din Belgia, Franța, Germania, Italia sau Polonia ar putea să fie chiar din aceste păduri, care sunt cruciale în lupta cu schimbările climatice. Experții spun că IKEA ar avea alternative. 

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursă Foto: Greenpeace

Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace România: ”Avem foarte puțină pădure bătrână, pădure naturală, pădure care merită cu adevărat protejată pentru biodiversitatea din interiorul ei. Din punct de vedere economic, nu este un efort uriaș să ocolești acest tip de pădure.”  

Reacția oficială a companiei IKEA 

Într-un răspuns oficial pentru Euronews România, IKEA confirmă că lucrează cu firmele respective și că singurul lucru pe care îl impune este ca lemnul să fie reciclat sau aprobat de Consiliul de Administrare Forestieră.

”Putem să confirmăm că acele companii sunt furnizori pentru IKEA. Toți furnizorii trebuie să folosească în produsele noastre lemn care provine din păduri tăiate responsabil, care nu contribuie la defrișări. Mai mult, le cerem tuturor furnizorilor să folosească doar lemn reciclat sau lemn aprobat de FSC (Consiliul de Administrare Forestieră).

Pădurile seculare fac parte din categoria de „Păduri cu valoare ridicată de conservare” (HCVF). Așa cum prevede și codul nostru de conduită, IWAY, nu acceptăm lemn din păduri virgine (IFL) sau din păduri cu valoare ridicată de conservare, decât dacă acestea au fost aprobate de FSC”, se arată în reacția oficială a companiei.

Pe scurt, atâta timp cât este legal, IKEA va continua să folosească lemnul din cele mai valoroase păduri. După statul român, Ingka, unul dintre francizorii IKEA, deține cea mai mare suprafață forestieră din țara noastră. Peste 50.000 de hectare, adică aproape de două ori suprafața Bucureștiului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE