Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi modificări aduse Codului Silvic. Statul își va asuma împădurirea terenurilor abandonate de proprietar

Dezbaterea asupra noului Cod Silvic din România este în plină desfășurare, cu partidele politice și organizațiile neguvernamentale (ONG-uri). Potrivit informațiilor, partidele au la dispoziție până joi la ora 12:00 pentru a înainta noi amendamente, care vor fi discutate în săptămânile următoare în Senat.

Votul a fost amânat deoarece senatorii doresc să ofere posibilitatea organizațiilor neguvernamentale de a contribui cu propuneri, pentru ca dezbaterea să fie cuprinzătoare. Amendamentele urmează să fie discutate în săptămâna următoare, iar proiectul ar putea fi trimis pentru vot în plenul Senatului săptămâna viitoare.

Opoziția acuză partidele aflate la putere că "pregătesc o lege favorabilă pentru mafia lemnului". Reprezetanții USR spun că s-ar putea renunța la confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne, în timp ce ministrul Mediului susține păstrarea acestei măsuri.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre posibila renunțare la confiscarea camioanelor care transportă lemn în mod ilegal: "Hoții de lemne nu se sperie nici de amenzi, nici de dosare penale, dar se pot speria de confiscarea mijlocului de transport. Este un lucru la care țin în continuare și care trebuie să rămână în noul Cod silvic. Vreau ca Senatul și Camera Deputaților să accepte acest argument."

Care sunt modificările aduse Codului Silvic

Noile modificări ale Codului Silvic propun protejarea pădurilor din România și introducerea unor sancțiuni mai severe pentru cei implicați în activități ilegale legate de exploatarea lemnului. Astfel, statul va putea să-și asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite și abandonate de către proprietari. În plus, vor fi interzise ”tăierile la ras” pe o proporție semnificativă din suprafața totală de pădure.

Pe lângă toate acestea, se va impune asigurarea pazei pădurii, devenind o măsură obligatorie atât pentru loturile naționale, dar și pentru proprietarii privați.

Amenzi mai mari pentru furtul de lemn:

  • Volum cuprins între 0,1 și 1 mc -> 1000 lei - 2000 de lei;
  • Volum cuprins între 1,01 și 3 mc -> 2000 de lei - 4000 de lei;
  • Volum cuprins între 3,01 mc și 5 mc -> 4000 de lei - 6000 de lei.

Partidul Social Democrat (PSD) a propus un amendament pe ultima sută de metri, referitor la realizarea "Programului Național de Împădurire". Această propunere reprezintă un angajament inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care se urmărește împădurirea a două milioane de hectare în România până în anul 2035. Deși inițial propunerea fusese înregistrată din partea Uniunii Salvați România (USR), acum primește sprijin și din partea PSD-ului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE