Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ion Țiriac ia apărarea Simonei Halep în cazul de dopaj. ”E nedrept și incorect și ilegal ceea ce fac ei”

Sentința de patru ani de suspendare, dată Simonei Halep de Tribunalul Independent Sports Resolution, pentru dopaj este echivalentul unei condamnări la moarte pentru un sportiv de 32 de ani. Este declarația fostului mare tensimen Ion Țiriac. Într-un interviu exclusiv, acordat Euronews România, acesta afirmă că decizia este profund nedreaptă și că ar fi trebuit să vizeze, în primul rând, staff-ul tehnic al jucătoarei. 

Ion Țiriac: "În 2010, când eram președinte al Comitetului Olimpic, eram în bun prieten cu Samaranch, președintele CIO de la acea vreme. Samaranch m-a ales să fiu printre cinci băieți care trebuiau să construiască în sfârșit WADA, organizația anti-doping. Dopingul nu este o problemă de sport. Este o problemă socială. Drogul este o problemă socială. Trebuie să fie rezolvată de politicieni în primul rând, nu în sport și așa mai departe. Despre Halep, vă rog, lăsați… O cunosc puțin pe Halep.

Nu-mi spuneți că o jucătoare de tenis, de 32 de ani, care are vineri rezultat negativ, este pozitiv luni cu 0,02 dintr-o substanță care este sau nu este… Și așteaptă de un an și jumătate să vadă ce este? Invenții. Nu este doar rezultatul pozitiv. Se uită la analizele ei de sânge. Când? În iulie anul trecut. Scuzați-mă, dar ce ai făcut timp de nouă luni, șase luni? Vii azi cu chestia aia. Deci, privește în urmă și spune, cine acoperă ce?

Halep a făcut o singură greșeală. În momentul în care cineva zice ceva, ea trebuia să spună, «Nu vorbiți cu mine, vorbiți cu echipa mea». Ei sunt cei care îi dau de băut pe teren când se antrenează și orice altceva. De la 15 ani, până la 32, a făcut 1.555 de teste.

Nu totul este alb sau negru. Sunt de acord cu tine. Dar pot să îți spun cu mâna pe Biblie că, din când în când, e nedrept și incorect și ilegal, ceea ce fac ei.

Îti dau un exemplu, cunoscut de toată lumea. Olimpiada din 2000. Am devenit președintele comitetului cu un an înainte. Primul lucru pe care l-aș fi făcut, dacă prindeam un sportiv cu rezultat pozitiv, pe viață, nu doi ani, nu-și mai putea reprezenta țara, am propus asta. Samaranch a spus să fiu atent, pentru că Bruxelles și Senatul SUA vor doar doi ani… Nu-mi păsa. Le-am spus tuturor oamenilor mei «goliți-vă sertarele». Faceți ceea ce trebuie să fie făcut, pentru că altfel ați zburat. Au fost vremuri grele ca președinte al Comitetului Olimpic Român, în anul de pregătire, 1999. Bugetul meu era de 300.000 de dolari pentru o țară de 20 de milioane de oameni și 150 de sportive calificați la Olimpiadă. România a câștigat 26 de medalii la Sydney, 14 de aur.

La gimnastică feminină nu a câștigat decât România. Am avut de departe cea mai bună gimnastă, Andreea Răducanu. Argint, aur, aur. Argint, aur, aur. Negativ, negativ, negativ. Pozitiv a doua zi."

Jurnalist Euronews: "A fost un șoc pentru toată lumea."

Ion Țiriac: "Un rezultat pozitiv și de ce? Ea a declarat că a luat un Nurofen. Da, dar Federația Internațională a spus că nu era pe lista substanțelor. Nu contează. Eu am luat 16 în ziua aceea. Toți eram răciți. Dar nu asta e problema. Am fost unicul președinte care și-a folosit cecurile de CIO, că alți bani nu aveam... Dacă descopeream un sportiv cu rezultat pozitiv, țineam o conferință de presă spunând cî nu este bolnav, ci de fapt e un escroc, e pozitiv, pleacă acasă definitiv. În premieră.

Ok. Dacă cineva are rezultat pozitiv, este pozitiv. Dar cum putea ea să aibă rezultat pozitiv după negativ, negativ, negativ? Ei bine, pentru un nurofen, vezi...

Așa că acum Simona trebuie să meargă la celebrul TAS. Este o regulă că la olimpiade, în aceeași zi sau a doua zi, trebuie să te evalueze. Și la ora 18:00 trebuie să dea o decizie. Șase avocați, doua instituții, Federația Internațională... Pentru noi, atunci, a fost absolut corect, fără penalizare, nimic. N-ar fi contat, pentru că aurul, argintul, bronzul erau la România. Deci ia aurul de la una și dă-l alteia, nu conta. Și a avut încă două medalii de aur după aceea.

Stăteam acolo cu toți avocații… Am acasă o copie a actelor, acte oficiale, cele cu rezultatul pozitiv. Am găsit un miracol. O minune. Doamna președinte a spus «Domnule Țiriac, nu puteți vorbi, aveți avocați». Am spus «Doamnă, Ceaușescu mi-a interzis să vorbesc 50 de ani și tot am făcut-o. Am mii de oameni, jurnaliști, vrem să-i aducem? Ați citit ziarele?».

Judecata lui Solomon este doar în Biblie. După mine, nu a fost bine, nu a fost corect, oamenii aceia nu au avut dreptate. TAS nu a fost corect. Am descoperit că erau 62 mg de urină din acea noapte, de la ora 02:00. Și șapte persoane au semnat că este corectă cantitatea, 62.

Au plecat la laborator cu 62 mg și s-au întors cu 100. Cum este posibil? Cum au apărut miraculos? Cine a manipulat totul? S-a oprit totul. Am zis «Doamnă, la ora 16:00 ne-am oprit. La ora 18:00 mergem acasă.» Mostra a fost manipulate, iar aici sunt hârtiile.

Revenim a doua zi, la ora 15, pentru o decizie. «Da. Medalia merge la o altă româncă, dar ea poate concura în continuare.»

Exact cum așteaptă Simona acum. Dar cât? Un an, mai mult? Nu asta trebuie să facă ei. Este sau nu este? Și de ce nu au întrebat întâi echipa legală? Pentru că au o responsabilitate, o echipă este plătită și așa mai departe. Dar Simona a fost prea atașată de echipă, spre lauda ei, dar revenind, e regretabil și aproape că e sacrificiul vieții ei.

A ține pe cineva de 33 de ani pe tușă timp de un an și jumătate, este ca o pedeapsă cu moartea. Se antrenează în fiecare zi, înțeleg, dar este foarte nedrept din partea acelei organizații."

Jurnalist Euronews: "Credeți că Halep se poate întoarce? Își poate relua cariera?"

Ion Țiriac: "Da. Dar pentru cât timp? O femeie nu are aceeași longevitate în sport ca un bărbat. Cred că rar vezi o femeie de 35-36 de ani încă jucând competitiv. Așadar, îi doresc toate cele bune, dar viața este viață."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE