Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurostat: România, campioana Europei la scumpirea energiei. Cât de mari sunt facturile

Dacă simțiți că facturile pentru energie electrică și gaze naturale au devenit tot mai greu de plătit, aflați că nu e întâmplător. O confirmă și biroul european de statistică Eurostat, care spune că România este campioana europeană a creșterii prețului energiei electrice în 2022. Iar când vine vorba de scumpirea gazelor naturale, suntem pe locul 2 în Uniune.

Al doilea semestru din anul 2022, comparat cu al doilea semestru din 2021, este perioada de referință. Ce-i drept, creșterea prețurilor a început înainte de invazia Rusiei în Ucraina, dar declanșarea războiului a avut un efect de domino care a accentuat scumpirile, mai ales în țările învecinate Ucrainei.

Așa ajungem în situația în care prețul energiei electrice pentru gospodării s-a dublat, și chiar mai mult, de la un an la altul, în România.

112% este creșterea, din a doua jumătate a lui 2021 până în a doua jumătate a lui 2022.

Suntem campionii Europei la acest capitol negativ.

Nici în privința scumpirilor gazelor naturale nu avem o situație mai fericită

Aici suntem pe locul 2 în Uniunea Europeană. Între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețul gazelor a crescut în toate cele 27 de țări ale UE.

Exprimat în monedă națională, cel mai mult a crescut în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%). Au fost doar două creșteri sub 20%: Croația (+14%) și Slovacia (18%).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE