Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Etnic român, după ce rușii au atacat cu drone portul Reni: Localnicii s-au temut ca nu cumva dronele să cadă peste casele lor

Rusia a atacat cu drone portul Reni de pe Dunăre, aflat în apropiere de granița cu România. Mai multe depozite cu cereale au fost avariate. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului.

Forțele aeriene din Ucraina au anunțat că Rusia a lansat două atacuri asupra regiunii Odesa. Reni și Izmail au fost timp de o oră sub alertă de raid aerian. Nu toate dronele lansate de Rusia au fost doborâte de sistemul de apărare aeriană, iar atacul s-a soldat cu pagube materiale semnificative.

Potrivit guvernatorului din regiunea Odesa, câteva hambare cu cereale din unul dintre porturile din sudul Odesei au fost grav avariate. Pompierii au intervenit pentru a stinge un incendiu. Rusia a mai atacat la începutul acestei luni porturile Izmail și Reni, unde au fost distruse mai multe clădiri.

Anatol Agbaș, voluntar al Centrului pentru ajutoare umanitare din Orlovka, a vorbit la Euronews România despre ce au trăit oamenii de acolo, care s-au trezit speriați de zgomote.

Anatol Agbaș, voluntar Centrul pentru ajutoare umanitare din Orlovka: „Am discutat cu mai mulți oameni din apropierea orașului Reni, mai mult cu cei din satul Anadol, pe deasupra caselor cărora au trecut în noaptea asta dronele. Anadol se află în partea de est a orașului Reni. Oamenii ne-au relatat faptul că erau atât de jos și atât de tare se auzeau, deoarece toți știu că sunt niște sisteme antiaeriene în jurul orașului, aveau temeri bazate pe faptul ca nu cumva să fie doborâte dronele și să cadă peste casele lor”.

„Oamenii sunt destul de speriați din cauza faptului că atacurile s-au produs în noaptea asta în două etape: una a început pe la ora 1 noaptea și a doua a început pe la ora 3 dimineața și a ținut aproape de ora 5”.

„E destul de gravă situația. Este o politică de sfidare și pentru Uniunea Europeană, și pentru noi, rușii n-au temeri ca să arunce drone în orașele foarte apropiate de Uniunea Europeană, de România”.

„A fost dată alerta dinainte și toți oamenii au coborât în ascunzișurile care sunt pregătite deja. Au așteptat acolo și când s-au produs primele explozii, au apărut niște incendii. Pompierii au ieșit să le stingă, însă, când a început a doua etapă a bombardamentelor, au fugit de la fața locului și s-au dus iar în ascunzișuri. Sunt mari pagube materiale”.

„Nu cunosc situația, dar sunt semnificative pagubele”.

„Sunt niște date care zic deja că este vorba despre Portul din Reni, da, dar vreau să vă zic că rușii nu au atacat astăzi doar portul de aici, au fost atacate 10 regiuni din Ucraina, nu doar portul de aici. Portul de aici a fost în paralel atacat cu dronele”. 

„Eu am fost în regiunile de front, ca să înțelegeți, pe acolo pe lângă Kramatorsk, pe lângă Bahmut, când discutam cu o doamnă care trăia în casa ei, chiar sub atacurile de zi cu zi, am întrebat-o: De ce nu plecați de aici?, și ea m-a întrebat: Unde să plec? Încotro să o iau? Unde mă așteaptă pe mine cineva ca eu să plec acolo și să trăiesc într-o casă, în liniște? Din păcate, se ruga la Dumnezeu și stătea în casa ei, acolo, sub atacurile care erau zi de zi. Aici, la noi, sunt mai rar, dar acolo e foarte gravă situația”.

Cumnatul lui Anatol Agbaș luptă în prima linie a frontului.

Anatol Agbaș, voluntar Centrul pentru ajutoare umanitare din Orlovka: „Vitalie e acum acolo, zi de zi, 24 de ore, el are rang de plutonier și din cauza asta e întotdeauna la postul său. Spre deosebire de soldați, care stau câte șase sau 12 ore și se mai schimbă, el întotdeauna e la postul său. E destul de grea situația, însă armata noastră este în ofensivă și ne bucură foarte tare acest lucru”.

Anatol Agbaș: „Toți ostașii care sunt acolo au familie acasă și vor foarte mult să se termine acest război” 

„Vreau să vă zic că sunt pierderi, sunt zi de zi pierderi, dar ostașii sunt și ei oameni, ei nu sunt roboței, ei au frică, au dorința de a veni acasă, la copiii lor, la familia lor. Vitalie, de exemplu, are doi copii mititei. Unul e de un an, iar fetița mai mare are trei anișori. Cum credeți dvs, cu ce stare de spirit este el la război? Toți cei care sunt acolo au familie acasă și vor foarte mult să se termine acest război, dar războiul trebuie să aibă o logică, nu putem pur și simplu să ridicăm mâinile și să zicem gata, noi nu mai luptăm. Nu. Mergem până la capăt și până la biruință”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE