Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Eris”, noua subvariantă Omicron a coronavirusului, alertează specialiștii. Unde se răspândește și care sunt simptomele

O nouă subvariantă a tulpinii Omicron atrage atenția specialiștilor din domeniul sănătății. Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor monitorizează infecțiile provocate de aceasta, care se răspândește deja în patru țări.

Subvarianta numită EG.5 a fost desemnată "variantă de interes" de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în această lună, pe măsură ce cazurile cresc la nivel global.

Ce este noua variantă EG.5?

EG.5 este o sublinie a variantei Omicron a COVID-19 și este strâns legată de alte variante care au circulat în întreaga lume. Este o versiune mutantă a virusului. Unii au poreclit această variantă "Eris".

Prevalența sa a crescut la nivel mondial de la 7,6 % din cazurile de COVID-19 la sfârșitul lunii iunie la 17,4 % la sfârșitul lunii iulie. Acesta este motivul pentru care OMS a fost desemnat acum "de interes".

Dar riscul pentru sănătatea publică al acestei linii genetice este scăzut din cauza apropierii sale de variantele circulante anterioare, potrivit OMS. Cu toate acestea, organismul mondial de sănătate a precizat că subvarianta ar putea deveni dominantă în unele țări sau la nivel mondial și ar putea provoca o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

"Este clar că are un fel de avantaj față de celelalte", a explicat Rowland Kao, profesor de epidemiologie veterinară și știința datelor la Universitatea din Edinburgh.

El a declarat pentru Euronews Next că nu este "nici pe departe ceva atât de dramatic" ca atunci când varianta originală a Omicron a început să crească în prevalență la nivel global în 2021.

Care sunt simptomele ”Eris” și este mai severă decât alte variante?

Simptomele ”Eris” par a fi similare cu cele ale altor variante, a declarat Andrew Pekosz, profesor în cadrul Departamentului de Microbiologie Moleculară și Imunologie de la Universitatea Johns Hopkins, într-un interviu acordat școlii de sănătate publică a universității.

Simptomele comune ale COVID-19 includ febră, tuse și oboseală, precum și curgerea nasului, dureri de cap sau dureri musculare. Se poate simți ca o răceală, o gripă sau o pneumonie.

"Nu detectăm o schimbare în ceea ce privește gravitatea EG.5 în comparație cu alte sublinii de Omicron care au fost în circulație de la sfârșitul anului 2021", a declarat Maria Van Kerkove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, la începutul acestei luni.

Cât de rapid circulă?

Inițial, EG.5 a fost impulsionat de circulația din China, Japonia și Coreea de Sud, iar în prezent, a crescut în America de Nord și în Europa.

În Franța, EG.5 a reprezentat 26% din cazurile totale de COVID la 17 iulie, comparativ cu 15% din cazuri în săptămâna precedentă, ceea ce este "în concordanță cu situația globală", a declarat Public Health France.

În Marea Britanie, EG.5.1, în special, are cea mai mare rată de creștere a variantelor din această țară și reprezintă 14% din cazuri.

În Statele Unite, EG.5 reprezintă aproximativ 17% din cazuri, mai mult decât orice altă descendență a Omicron care este monitorizată, potrivit datelor de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Nu este clar ce variante circulă în România pentru că se fac puține testări care ar putea să dea un rezultat exact.

Ar trebui să fiți îngrijorat de aceste noi mutații ale COVID?

Chiar dacă COVID-19 devine o altă infecție respiratorie sezonieră care circulă, dacă o variantă "crește numărul de cazuri de COVID, chiar dacă nu în mod catastrofal, numărul de spitalizări în combinație cu ceea ce vă așteptați în mod regulat de la gripă, aceasta ne poate provoca totuși dificultăți reale", a spus Rowland Kao.

În prezent, vaccinurile COVID-19 sunt în curs de adaptare pentru variantele Omicron XBB, care sunt apropiate de ”Eris”.

Pfizer și BioNTech au solicitat în iunie Agenției Europene pentru Medicamente aprobarea de reglementare a acestor rapeluri la Agenția Europeană pentru Medicamente.

"Vaccinurile oferă în continuare o protecție excelentă împotriva bolilor grave și a deceselor cauzate de toate variantele COVID-19", a declarat Pollard de la Universitatea din Oxford.

"Dozele de rapel reduc riscul de infectare la acele persoane care sunt în vârstă sau care au condiții de sănătate subiacente care s-ar putea agrava în cazul în care ar dezvolta infecția. Vaccinurile actuale sunt susceptibile de a oferi o anumită protecție împotriva acestei variante", a declarat el într-un e-mail.

Experții au indicat în această săptămână o altă variantă care ar fi apărut în Danemarca și Israel, cu mai multe mutații ale proteinei spike.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE