Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Purtarea măștii în timpul zborurilor, recomandată de OMS pentru a preveni răspândirea noilor tulpini de COVID-19

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Statele ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a recomanda pasagerilor să poarte masca de protecție în timpul zborurilor pe distanțe luni din cauza răspândirii rapide a celei mai noi subvariante de Omicron a COVID-19 în SUA, au anunțat experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În Europa, sub-varianta XBB.1.5 a fost depistată la un număr restrâns, însă în creştere de persoane. Din acest motiv, pasagerii sunt sfătuiți să poarte măști în situații de risc ridicat, cum ar fi zborurile pe distanțe luni, a Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS Europa, conform Agerpres.

Experta susține că ar trebui să fie o recomandare emisă pasagerilor care sosesc din orice loc în care există transmitere pe scară largă a COVID-19.

Care este cea mai transmisibilă subvariantă Omicron

XBB.1.5 este cea mai transmisibilă subvariantă Omicron depistată până în prezent. Aceasta era prezentă în 27,6% dintre cazurile de COVID-19 din Statele Unite raportate în săptămâna încheiată la 7 ianuarie, au precizați oficialii din domeniul sanitar.

Deocamdată nu se cunoaște cu certitudine dacă XBB.1.5 va provoca propriul val de infecţii la nivel mondial. De asemenea, vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva riscului de simptome severe, spitalizare şi deces, spun specialiștii.

„Ţările trebuie să analizeze baza de dovezi pentru testarea înainte de plecare", iar dacă se ia în considerare o acţiune, "măsurile în ceea ce priveşte călătoriile ar trebui puse în aplicare într-un mod nediscriminatoriu", a spus Smallwood, conform sursei citate.

Potrivit OMS, printre măsurile care ar putea fi luate se numără supravegherea genomică şi vizarea pasagerilor din alte ţări, atât timp cât acest lucru nu deviază resursele de la sistemele de supraveghere interne. Alte măsuri includ monitorizarea apelor reziduale din zona punctelor de intrare, precum aeroporturi.

Subvariantele răspândite pe fondul exploziei cazurilor de COVID-19 din China

Potrivit sursei citate, XBB.1.5 este o altă subvariantă descendentă a Omicron, mai exact cea mai contagioasă variantă dominantă la nivel global a virusului care provoacă boala COVID-19. Este o ramură a XBB, detectată pentru prima dată în octombrie, în sine o recombinată a altor două sub-variante Omicron.

Există îngrijorări că subvarianta XBB.1.5 alimentează o nouă serie de infectări în Statele Unite, pe fondul unui val de cazuri de COVID-19 în China, țară care a renunțat la politica sa „zero COVID” în decembrie 2022.

O analiză a Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China relevă o predominanţă a sub-variantelor Omicron BA.5.2 şi BF.7 printre cazurile de infectare dobândite local.

Mai multe țări din lume, printre care Statele Unite, solicită teste COVID-19 călătorilor care sosesc din China.

Distribuie

Taguri