Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ergodan susține că va discuta cu Putin despre centrala nucleară Zaporojie. „Îi vom cere Rusiei să facă ceea ce trebuie”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că va discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre centrala nucleară Zaporojie, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a cerut ca Rusia să elimine toate minele din zona centralei nucleare Zaporojie, a afirmat Erdogan, într-un interviu acordat în timpul zborului de întoarcere din orașul ucrainean Lvov, conform agenției Reuters, citate de Agerpres.

"Vom discuta problema (centralei nucleare Zaporojie) cu (Vladimir) Putin şi îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ceea ce trebuie, ca un pas important pentru pacea în lume", a declarat președintele Turciei.

În același interviu, Erdogan a dat asigurări că Turcia ”nu are pretenții” la teritoriul sirian.

"Nu avem pretenţii la teritoriul Siriei (...) Regimul (de la Damasc) trebuie să fie conştient de acest lucru", a declarat președintele Turciei.

În schimb, în luna mai, Recep Tayyip Erdogan amenința cu o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva unor grupări kurde. Liderul de la Ankara a reamintit că armata turcă, prezentă în regiuni din nordul Siriei, este pregătită în orice moment să lanseze o nouă ofensivă.

În perioada 2016 - 2019, militarii turci au lansat trei operațiuni de anvergură în nordul Siriei împotriva milițiilor kurde.

Ankara vrea să creeze o "zonă de securitate" de 30 de kilometri la frontiera sa sudică.

Recep Tayyip Erdogan a efectuat joi prima vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse. Președintele turc a îndemnat la ”întărirea” coordonării cu Moscova în nordul Siriei, pentru a lupta împotriva "terorismului".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE