Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan a depus jurământul pentru al treilea mandat prezidenţial. Cine va face parte din noul guvern al Turciei

Președintele Recep Tayyip Erdogan a fost învestit sâmbătă în funcția de șef al statului, după ce a câștigat un scrutin istoric cu care și-a prelungit conducerea de două decenii cu încă cinci ani, pe măsură ce problemele economice ale Turciei se agravează, transmite AFP.

04/06/2023 , 10:56

Un guvern aproape complet înnoit

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat sâmbătă seara un guvern aproape complet înnoit, inclusiv în privinţa portofoliului Afacerilor Externe şi al Apărării, dar şi cu un expert la Economie, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ministerul Economiei

Mehmet Simsek, în vârstă de 56 de ani, al cărui nume circula cu insistenţă de câteva zile, preia Ministerul Economiei, a anunţat preşedintele Erdogan de la Palatul Cankaya din Ankara.

Ministru al Finanţelor în perioada 2009-2015, apoi viceprim-ministru responsabil cu Economie (până în 2018), Simsek, fost economist la banca americană Merrill Lynch, va avea sarcina de a restabili ordinea în politica financiară a ţării pentru a restabili încrederea investitorilor. Numirea lui ar trebui să liniştească şi pieţele financiare care sperau în alegerea sa pentru acest post. El trebuie să pună capăt politicii de scădere a ratei dobânzii apărate de preşedinte - contrar teoriilor convenţionale - pentru a încuraja producţia, dar care nu a făcut decât să crească inflaţia cu o medie de 73% pe parcursul anului 2022 şi până la 85 % toamna trecută.

Ministerul Afacerilor Externe

Printre noii sosiţi în guvern se numără şi Hakan Fidan, fost şef al MIT, serviciul turc de informaţii, care preia funcţia de ministru al Afacerilor Externe, în locul lui Mevlut Cavusoglu.

Hakan Fidan, care a condus "serviciile" din mai 2010, este un susţinător loial al preşedintelui Erdogan, pentru care a a fost consilier diplomatic timp de trei ani.

"El este păstrătorul secretelor mele, păstrătorul secretelor de stat", mărturisea preşedintele în 2012, descriindu-l pe Fidan drept un "funcţionar public foarte bine pregătit".

Potrivit unei surse diplomatice occidentale, Hakan Fidan a fost "omul său de încredere de ani de zile" şi totodată cel care conduce negocierile cu lumea arabă, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Libia şi, de asemenea, Siria cu care preşedintele Erdogan încearcă să reia legătura prin Moscova.

Ministerul Apărării

La Apărare, Yasar Guler, Şeful Statului Major al Forţelor Armate, îi urmează lui Hulusi Akar, el însuşi fost şef de Stat Major care a ocupat această funcţie din iulie 2018. Akar este considerat arhitectul rezistenţei la puciul eşuat din iulie 2016.

La putere de 20 de ani, mai întâi ca prim-ministru, Erdogan a numit şi un nou vicepreşedinte, pe Cevdet Yilmaz, membru fidel al partidului său AKP, deputat de Diyarbakir şi deja de mai multe ori ministru.

În total, guvernul, care se va întruni marţi pentru prima dată, are 17 miniştri.

03/06/2023 , 16:26

Erdogan a depus jurământul pentru al treilea mandat prezidenţial

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus sâmbătă jurământul pentru al treilea mandat prezidenţial cu o durată de cinci ani, într-o ceremonie desfăşurată la parlamentul din Ankara, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

"În calitate de preşedinte, jur să apăr existenţa şi independenţa Statului, integritatea patriei, suveranitatea necondiţionată a naţiunii, statul de drept şi principiul unei republici laice", aşa cum a fost ea concepută de Ataturk, "părintele turcilor", a citit Erdogan din jurământ.

Delegaţii din 70 de ţări, dintre care peste 30 sunt conduse de şefi de stat sau de guvern, se află la Ankara pentru a participa la reînvestirea preşedintelui Erdogan.

După încheierea ceremoniei de la Parlament, şeful statului turc se va reculege la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, iar apoi o a doua ceremonie, cea de învestire, se va desfăşura la palatul prezidenţial, unde va avea loc şi o defilare a cavaleriei şi va fi trasă o salvă de 101 de lovituri de tun.

Știrea inițială

Președintele Recep Tayyip Erdogan a fost învestit sâmbătă în funcția de șef al statului, după ce a câștigat un scrutin istoric cu care și-a prelungit conducerea de două decenii cu încă cinci ani, pe măsură ce problemele economice ale Turciei se agravează, transmite AFP.

Evenimentul din parlament va fi urmat de o ceremonie fastuoasă la palatul său din capitala Ankara, la care participă zeci de lideri ai lumii.

Sâmbătă, președintele urmează să-și dezvăluie noul cabinet, mass-media speculând că fostul ministru de finanțe Mehmet Simsek, o figură liniștitoare cu statură internațională, ar putea juca un rol important.

Fost economist, Simsek este cunoscut că se opune politicilor neconvenționale ale lui Erdogan.

„Ceea ce vedem acum este că știrile despre Mehmet Simsek și echipa sa sunt întâmpinate cu entuziasm”, a declarat Alp Erinc Yeldan, profesor de economie la Universitatea Kadir Has din Istanbul.

Liderul Turciei a câștigat scrutinul din 28 mai împotriva unei puternice coaliții de opoziție și în ciuda unei crize economice, a criticilor severe și a unui cutremur devastator din februarie, care a ucis peste 50.000 de oameni.

Erdogan a câștigat 52,18% din voturi, în timp ce rivalul său Kemal Kilicdaroglu a obținut 47,82%, arată rezultatele oficiale.

Cel mai longeviv lider al Turciei se confruntă cu provocări imediate și majore în al treilea mandat, determinate de o economie în decelerare și de tensiunile de politică externă cu Occidentul.

„Tensiunile cu Occidentul vor crește probabil din nou, în acest cadru, acum că Erdogan are un nou mandat”, a declarat Matt Gertken, strateg geopolitic la BCA Research.

Secretarul general al NATO va fi prezent la ceremonia de învestire a lui Erdogan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va fi prezent sâmbătă, la Ankara, la ceremonia de învestire a lui Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Stoltenberg îşi anunţase joi intenţia de a se deplasa în viitorul apropiat la Ankara pentru a încerca să convingă Turcia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Suediei la NATO.

În timpul vizitei prevăzute pentru sâmbătă şi duminică în Turcia, înalta oficialitate aliată va avea întrevederi cu preşedintele Erdogan şi cu alţi demnitari turci.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a declarat pe Twitter că „un mesaj clar” a reieșit după o întâlnire a NATO de la Oslo, pentru ca Turcia și Ungaria să înceapă procesul de ratificare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE