Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Erdogan promite că prețurile vor scădea. Economiștii spun că politicile președintelui au dus la creșterea inflației în Turcia

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Poate cea mai arzătoare problemă pe care o are Recep Tayyip Erdogan de rezolvat este creșterea galopantă a prețurilor din țară. Viața turcilor este tot mai grea, pentru că totul s-a scumpit. Economiștii spun că banca centrală trebuie să își schimbe politicile.

De altfel, președintele nou-ales a promis imediat după victorie că va tempera inflația. Însă, după realegerea sa, lira turcească a atins un nou minim istoric, de 20,77 lire pentru un dolar.

În discursul prin care și-a proclamat victoria, Recep Tayyip Erdogan le-a spus zecilor de mii de susținători că prețurile vor scădea.

Recep Tayyip Erdogan, președintele ales al Turciei: Dacă cineva poate face acest lucru, noi suntem aceia. Da, rata dobânzii a fost redusă la 8,5% în acest moment și veți vedea că inflația va scădea și ea.

Politicile de până acum ale lui Erdogan nu au făcut decât să crească inflația, susțin economiștii

El a crescut cheltuielile guvernamentale prin faptul că a mărit salariile din sectorul public și pensiile și a permis pensionarea anticipată a milioane de oameni. În plus, a acordat consumatorilor subvenții pentru energie electrică și gaze. Nici politicile monetare nu au fost benefice.

Selva Bahar Baziki, economist, Bloomberg Economics: Banca centrală a avut anul trecut o abordare de politică monetară foarte liberă, care a dus la o creștere efectivă a inflației peste 85%, un cost de viață cu adevărat extrem pentru oamenii din Turcia.

Însă banca centrală va trebui să intervină ca să regleze lucrurile.

Selva Bahar Baziki, economist, Bloomberg Economics: Pe termen mediu, această politică pare să se schimbe. Politica neortodoxă pe care o implementează banca centrală, adică ratele dobânzilor scăzute față de inflația cu adevărat ridicată, a dus la o inflație galopantă, ceea ce afectează lira, și, de asemenea, a contribuit la un decalaj de finanțare externă. Se pare că va conduce economia către o schimbare de politici mai târziu în acest an.

În timp ce banca centrală turcă estimează că inflația va scădea la 22%, până la sfârșitul anului, economiștii spun că aceasta va fi mai degrabă undeva la 43%.

Distribuie

Taguri