Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan promite că prețurile vor scădea. Economiștii spun că politicile președintelui au dus la creșterea inflației în Turcia

Poate cea mai arzătoare problemă pe care o are Recep Tayyip Erdogan de rezolvat este creșterea galopantă a prețurilor din țară. Viața turcilor este tot mai grea, pentru că totul s-a scumpit. Economiștii spun că banca centrală trebuie să își schimbe politicile.

De altfel, președintele nou-ales a promis imediat după victorie că va tempera inflația. Însă, după realegerea sa, lira turcească a atins un nou minim istoric, de 20,77 lire pentru un dolar.

În discursul prin care și-a proclamat victoria, Recep Tayyip Erdogan le-a spus zecilor de mii de susținători că prețurile vor scădea.

Recep Tayyip Erdogan, președintele ales al Turciei: Dacă cineva poate face acest lucru, noi suntem aceia. Da, rata dobânzii a fost redusă la 8,5% în acest moment și veți vedea că inflația va scădea și ea.

Politicile de până acum ale lui Erdogan nu au făcut decât să crească inflația, susțin economiștii

El a crescut cheltuielile guvernamentale prin faptul că a mărit salariile din sectorul public și pensiile și a permis pensionarea anticipată a milioane de oameni. În plus, a acordat consumatorilor subvenții pentru energie electrică și gaze. Nici politicile monetare nu au fost benefice.

Selva Bahar Baziki, economist, Bloomberg Economics: Banca centrală a avut anul trecut o abordare de politică monetară foarte liberă, care a dus la o creștere efectivă a inflației peste 85%, un cost de viață cu adevărat extrem pentru oamenii din Turcia.

Însă banca centrală va trebui să intervină ca să regleze lucrurile.

Selva Bahar Baziki, economist, Bloomberg Economics: Pe termen mediu, această politică pare să se schimbe. Politica neortodoxă pe care o implementează banca centrală, adică ratele dobânzilor scăzute față de inflația cu adevărat ridicată, a dus la o inflație galopantă, ceea ce afectează lira, și, de asemenea, a contribuit la un decalaj de finanțare externă. Se pare că va conduce economia către o schimbare de politici mai târziu în acest an.

În timp ce banca centrală turcă estimează că inflația va scădea la 22%, până la sfârșitul anului, economiștii spun că aceasta va fi mai degrabă undeva la 43%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE