Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ: Elevii din România au cele mai multe zile de vacanță din Europa

Elevii români petrec mai puține zile la școală decât în celelalte țări europene și au mai multe zile de vacanță, potrivit unui raport. Numărul mai mic de ore de școală este direct corelat și cu rezultate mai slabe la teste ca PISA (programul pentru evaluarea internațională a studenților), spun experții.

Câte zile de școală sunt într-un an

Elevii români din ciclul primar merg 167 de zile din an la școală, iar cei de gimnaziu și liceu merg 172 de zile din an la ore. Comparativ, media europeană este undeva 180 de zile de școală, iar recordul îl dețin Danemarca și Italia. La polul opus, în Bulgaria, elevii merg la școală 179 de zile din an, cu excepția clasei a XII-a, unde anul școlar este mai scurt, de 150 de zile. În Polonia, elevii au și mai puține zile de școală.

În Finlanda, țara cu cel mai lăudat sistem de educație din lume, elevii merg la școală 190 de zile din an. În Franța, țara pe care România a copiat-o în privința modelului educațional, elevii de la ciclul primar merg la școală 162 de zile din an, iar cei de la gimnaziu studiază 180 de zile pe an.

Câte zile de vacanță au elevii români

România are printre cele mai multe zile de vacanță școlară, mai exact 127. Doar două țări au mai multe zile libere de la școală. Este vorba de Malta și Letonia. Cu excepția vacanței de vară, care există peste tot, în Europa mai sunt marcate de vacanțe alte trei perioade: toamna, iarna, de Crăciun și Anul Nou și primăvara, de Paști. Peste acestea se adaugă mini-vacanțele bugetare și religioase, care diferă de la țară, la țară.

Vacanța de Crăciun este cea mai lungă din an după vacanța de vară, ea fiind de două săptămâni în majoritatea țărilor europene, cu excepția Poloniei și Sloveniei. În schimb, în Suedia, Muntenegru și Serbia, elevii au chiar 3 săptămâni libere de Crăciun și Anul Nou.

În ceea ce privește vacanța de vară, cea mai lungă perioadă de pauză o au elevii din Albania, până la 15 săptămâni pentru cei din ciclul primar. De asemenea, Italia și Portugalia au între 11 și 14 săptămâni de vacanță de vară, iar la polul opus se află Germania și Olanda.

România are o medie de 10-12 săptămâni de vacanță de vară, în funcție de schimbările de structură de an școlar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE