Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii au ajuns să devină olimpici pe cont propriu. Ministerul Educației a eliminat o parte dintre competițiile finanțate de stat

Ministerul Educației a eliminat o serie de concursuri din grila competițiilor internaționale pe care le finanțează. Acest lucru înseamnă că nu mai plătește deplasările elevilor, iar olimpicii nu mai primesc nici burse. Practic, copiii ajung să-și reprezinte țara și să obțină rezultate remarcabile exclusiv pe banii lor.  

 Dragoș Matei- elev clasa a XI-a Colegiul Național Frații Buzești: ”Dezbaterea reprezintă o manifestare a diferitelor pasiuni pe care le am, cum am spus istorie, geopolitică, politică, filosofie.” 

Pasionaţi de filosofie, istorie și geopolitică, Dragoș și Vladimir, elevi la două licee din Craiova, au ajuns anul acesta vicecampioni la Praga, la Campionatul european de Dezbateri. 

Vladimir Brezniceanu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Elena Cuza din Craiova: ”S-a concretizat un premiu din munca pe care am depus-o timp de trei ani, atât ca trainer, atât ca debater, atât ca om care muncește și se interesează de lumea din jurul lui. Suntem cu toții mândrii de ceea ce am reușit să facem.”

Ministerul Educației nu mai plătește pentru deplasările la concursuri ale elevilor

Dacă în 2023 Ministerul Educației a suportat cheltuielile elevilor cu deplasările la concursuri, anul acesta nu mai susține munca tinerilor pasionați de dezbateri.  

Matei, elev Colegiul Național Frații Buzești din Craiova: ”Anul trecut au finanțat, ne-au dus și la Praga, ne-au dus ți în Vietnam la Campionatul Mondial. Anul acesta, din păcate nu avem colaborarea cu ministerul, Nu s-a putut stabili.” 

Vladimir Brezniceanu, elev Colegiul Național Elena Cuza din Craiova: ”Aveam anumite lucruri plătite care normal că ne făceau viața mult mai ușoară. Adică să nu ai stresul ăsta financiar că trebuie să iau bilet de avion, trebuie să am bani ca să mă duc la competiția asta.”

Silviu Bertoni, director adjunct Colegiul Național Elena Cuza Craiova: ”Nu știu cum s-a ajuns la această problemă. Eu cred că totuși este o scăpare din partea lor. Cred că domeniul acesta al debate-ului este relativ la început în România sau cel puțin pentru minister așa este, de unde și această scăpare, această lipsă din calendar a unor competiții.”

Elevii olimpici merg la concursuri pe banii lor

În speranța că Ministerul Educației va reveni asupra deciziei sau că vor găsi o soluție pentru finanțarea deplasărilor, olimpicii continuă antrenamentele. În lunile următoare, elevii urmează să plece la alte trei competiții internaționale, însă pe banii lor.

Alături de ei, din lotul național de dezbateri, mai fac parte trei tineri: din București, Cluj și Timișoara. De pregătirea lor se ocupă Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Antrenor le este Ilinca Berinde, care locuiește în Olanda, dar lucrează cu ei online. O dată pe lună, Ilinca vine în România să-i antreneze pe cei cinci olimpici. 

Ilinca Berinde, asociația ARDOR: ”Copiii care ajung în loturile naționale și care ajung să participle la campionatele europene sau mondiale fac multe antrenamente și asta înseamnă de la antrenamente cu echipa în care învață lucruri tehnice legate de dezbateri cum să-și îmbunătățească analiza diferitelor argumente sau cum să gândească argumente astfel încât ele să fie convingătoare până la faptul că joacă meciuri de antrenament între ei sau cu alte echipe din jurul lumii.”

Fără susținerea Ministerului Educației în astfel de competiții, elevii nu mai au nici dreptul la bursele pentru premii internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE