Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andrei Darius Dragomir, elevul medaliat cu aur la olimpiada de Fizică, vrea să studieze în SUA. ”Acolo sunt facultățile de top. Școala românească m-a ajutat foarte mult”

Andrei Darius Dragomir, unul dintre elevii români care au câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Fizică din Japonia, a fost invitat în studioul Euronews România pentru a povesti cum a reușit să atingă marea performanță. Tânărul, care este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, a dezvăluit că plănuiește să studieze la o universitate din Statele Unite, unde consideră că poate primi ”cea mai bună educație”. De asemenea, a mărturisit că este recunoscător școlii românești despre care a spus că l-a ajutat ”foarte mult”, însă, din păcate, nu oferă suficiente oportunități tuturor elevilor.

Elevul medaliat cu aur la Olimpiada de Fizică a prezentat în studioul Euronews România aparatul experimental care l-a ajutat să câștige competiția.

”Face parte din proba experimentală pe care am primit-o în Japonia. Prin aceste fire trece un curent electric care se schimbă în timp și trece printr-o bobină în oscilator și împreună cu magneții creează o forță care permite oscilatorului să oscileze. Când oscilează foarte puternic se produce fenomenul de rezonanță care este destul de periculos în construcții și în multe alte domenii.

Dacă se produce o oscilație cu o anumită frecvență, acel obiect se va mișca foarte tare și se va rupe. Este nevoie să ne cunoască proprietățile materialelor pentru a evita asemenea evenimente”, a explicat Andrei Darius Dragomir, elev olimpic la Fizică, în direct la Euronews România.

Alături de el a fost și profesoara Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, care de 20 de ani coordonează lotul olimpic la Fizică.

”Am avut oportunitatea să merg aproape două decenii la olimpiadele. În toată această perioadă, la sfârșitul fiecărei olimpiade, dispozitivele care sunt construite speciale pentru acea olimpiadă se vând, nu se mai găsesc cu altă ocazie să poată fi cumpărate. Am colecționat, am cumpărat aceste dispozitive experimentale și avem un laborator special în care elevii olimpici se antrenează și au posibilitatea să lucreze toate experimentele din ultimii 20 de ani de la olimpiadele internaționale.

Acest lucru le creează un atu foarte mare față de ceilalți și le permit să obțină rezultate”, a afirmat Delia Davidescu.

Profesoara de Fizică a precizat că unul dintre scopurile pregătirii este ca fiecare dintre elevii participanți la concursurile internaționale să poată obțină o medalie. ”Culoarea medaliei depinde de la an la an”, a spus ea.

Elev medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Fizică: ”Mă gândesc spre străinătate, dar mereu voi dori să duc înapoi în România cât pot aportul meu”

Andrei a povestit că pregătirea pentru olimpiadele internaționale începe încă din clasa a IX-a și implică studiu intens.

”În timpul apropiat de olimpiadă se poate ajunge și la 10 ore de lucru de fizică pe zi. Dacă ești pasionat de ce faci, nu se simt cele 10 ore de muncă”, a spus elevul.

Andrei Darius Dragomir are în plan să studieze la o universitate de prestigiu din Statele Unite.

”Momentan mă gândesc spre străinătate, dar mereu voi dori să duc înapoi în România cât pot aportul meu.

Din propria mea experiență pot să zic că școala românească m-a ajutat foarte mult. Îi sunt recunoscător. Pe partea de oportunități stăm destul de bine, însă simt că poate nu toți copiii și elevii își găsesc vocația și atunci nu se simt motivați să progreseze”, a mai precizat el.

Întrebat de ce vrea să plece să studieze în România, elevul olimpic este de părere că ar putea primi ”cea mai bună educație” la o universitate americană.

Momentan mă gândesc spre America. Nu am decis una singură, depinde unde voi fi acceptat.

Mă gândesc la SUA pentru că acolo sunt facultățile de top și consider că acolo aș putea să primesc cea mai bună educație”, a mărturisit el.

România, singura țară invitată la Olimpiada Asiatică de Fizică

”Noi participăm alături de olimpiada internțională de Fizică la olimpiada asiatică de Fizică. Suntem singura țară din afara spațiului asiatic invitată la această olimpiadă tocmai datorită performanțelor elevilor noștri”, a explicat Delia Davidescu, profesor la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE