Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dries Van Noten s-a retras de la conducerea propriei case de modă

După aproape 40 de ani, belgianul Dries Van Noten se retrage de la conducerea propriei case de modă: „Vreau să mă ocup de toate lucrurile pentru care nu am avut timp până acum”, a declarat creatorul. Stilistul Ovidiu Buta a povestit mai multe despre viața și cariera designerului belgian.

Dries Van Noten a fost inspirat de culorile florilor din grădina sa

Dries Van Noten locuiește în Gradina Edenului, după cum a descris Vogue. Este pasionat de flori, culori, și inspirat din natura care inconjoara vila sa din Antwerp, Belgia – localitatea în care s-a și născut în 1958.

Creatorul de modă belgian știa de mic ce vrea să facă – pentru că provine dintr-o familie de croitori respectați. În 1986 și-a înființat propria casă de modă – de unde tocmai ce a anunțat că se ca retrage -  și încă de la primele colecții a fost lăudat de industrie pentru inspirația și talentul de care a dat dovadă.

Oviudiu Buta: El locuiește într-un maison, înconjurat de flori și toate combinațiile lui cromatice pe care le veți pe podium sunt de fapt aceste buchete pe care le face în fiecare zi.

În mod sigur este unul dintre puținii designer rămași care reușeau să prezinte ceva creativ. Acea notă de noutate o găseai întotdeauna la Drisla. Este un designer eclectic, extraordinar de bun în culori și texturi, extraordinar de bun pe broderie și pe printuri. Deci nu cred că există un echivalent în moda mondială care să ajungă la gradul de sofisticare al acestui belgian.

Dries Van Noten, casă de modă care s-a ferit de zona comercială

Dries Van Noten a declarat în repetate rânduri că este pasionat de culori și texturi – elemente care l-au ajutat să se diferențieze în industria modei.  Nu a încercat niciodată să se ducă în zona comercială, pentru a câștiga „teren” față de alți designeri – în schimb și-a păstrat semnătura caracteristică de-a lungul anilor și s-a adresat unui cerc nișat.

Ovidiu Buta: El a descoperit destul de repede care acest acest talent de a combina culori aproape imposibile. Și întotdeauna vei recunoaște o piesă Dries după acest lucru. În mod paradoxal, nu este un designer care să fie recunoscut printr-o geantă, ceea ce-l face și mai interesant.

Dries este un designer care nu se adresează tuturor, nu și-a dorit niciodată să fie un brand popular purtat de toată planeta și asta i-a dat libertatea de a face exact lucrurile pe care și le dorește el. Pentru că altfel, când dorești să îmbraci virtual 700 de milioane de oameni, automat îți vine comercialul brandului, cei care îți verifică vânzările.

După 38 de ani la conducerea casei de modă, Dries a anunțat că se retrage, printru-un mesaj postat pe Instagram

„Dragi prieteni,

La începutul anilor '80,  visul meu era să am o voce în modă. De-a lungul anilor, am ajuns în Londra, Paris și peste tot in lume - iar cu ajutorul a nenumărate persoane care m-au sprijinit, acest vis a devenit realitate. Acum, vreau să mă concentrez asupra tuturor lucrurilor pentru care nu am avut niciodată timp. Sunt trist, dar în același timp fericit, să vă anunț că mă voi retrage la sfârșitul lunii iunie.

Mă pregătesc de ceva vreme pentru acest pas și simt că este momentul să las loc unei noi generații de talente care să aducă viziunea lor asupra brandului.

Următoarea colecție pentru bărbați va fi ultima în rolul meu actual la DVN. Colecția Women's Spring Summer 2025 va fi realizată de echipa mea, cu care am lucrat foarte îndeaproape în toți acești ani. Am deplină încredere că vor face o treabă excelentă.

Cât de curând  vom anunța designerul care va continua povestea Dries Van Noten. Cu toate acestea, eu voi rămâne implicat în casa pe care o prețuiesc atât de mult”.

Designerul i-a mulțumit și grupului Puig, care a cumpărat casa de modă în 2018 – lăsându-i însă mână liberă pe partea de design.

Industria modei a primit vestea cu multă tristete și a fost uimită de decizia creatorului de a se retrage la vârsta de doar 65 de ani.  Nu este însă primul creator de modă care se retrage pe neașteptate.

Ovidiu Buta: Ce a făcut el nu este deloc atipic, în istoria mode există genul ăsta de situații și cred că foarte multă lume a suferit, că sunt foarte mulți oameni care au suferit, prieteni de-ai mei că au suferit când au aflat de acest lucru (n. red. că se retrage). Și eu m-am gândit că probabil este același lucru pe care l-au simțit oamenii când Balenciaga, de exemplu, a decis să retragă, să se închidă.

Cine îi va lua locul lui Dries Van Noten

O dată cu plecarea lui Dries, mulți se întreabă cine îi va lua locul, într o perioadă în care „se portă” designerii – vedetă – cel mai bun exemplu fiind chiar la Louis Vuitton, unde rapperul Pharell Williams este director de creație al diviziei pentru bărbați.

Dries a pus suflet în fiecare haină pe care a facut-o și a adus culoare în viețile oamenilor – lucru greu de înlocuit. 

Ovidiu Buta: Dries a creat în funcție de ce a simțit el. Fiind un exercițiu stilistic atât de personal, fiind un designer a care se simte în orice lucru pe care îl face, cred că succesorul lui n-o să aibă o misiune foarte ușoară. E foarte greu de spus. Eu nu cred că ar trebui să vină un designer star, cred că mai degrabă trebuie să vină cineva care a lucrat cu el foarte apropiat, cineva care știe brandul, pentru că dacă se dorește și bănuiesc că asta se dorește o continuare a acestui stil, trebuie să vină cineva care a fost acolo și pe care-l înțelege.

A doua zi după anunțul făcut de Dries, Ovidiu Buta a postat pe Instagram o poză în care purta o haină de-a designerului belgian – pentru că, ne spune el – asta e cel mai frumos mod prin care ne putem arăta aprecierea față de un creator de modă.

Rămâne să vedem așadar cine va prelua conducerea casei de modă – un lucru insă este clar: Dries Van Noten este unul dintre cei mai lădați designeri ai generației sale, care va rămâne pentru todeuna în cărțile de istorie a modei.

Locatie filmare: Mengotti

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE