Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drama femeilor afgane, care nu mai au dreptul la educație superioară

Publicat de: Oana Stoica

Talibanii au interzis recent femeilor să frecventeze universitățile. Marwa, în vârstă de 19 ani, era la doar câteva luni distanță de a deveni prima femeie din familia sa care urma să meargă la universitate. În schimb, ea va privi, cu durere, cum fratele ei pleacă fără ea.

„Am avut inima frântă. Nu pot descrie în cuvinte ce am simțit în ziua în care am primit vestea. Chiar dacă ar fi decis să decapiteze femeile, ar fi fost mai bine decât această interdicție., a spus ea, potrivit Euronews.

„Tratate mai rău decât animalele”

"Suntem tratate mai rău decât animalele. Animalele pot merge oriunde pe cont propriu, dar noi, fetele, nu avem dreptul nici măcar să ieșim din casele lor."

Guvernanții afgani au declarat că ordinul a fost introdus pentru că studentele nu respectau interpretarea lor privind codurile vestimentare.

Dar fratele tinerei Marwa, Hamid, a declarat că acest lucru pur și simplu nu este adevărat.

„Când s-au deschis universitățile în timpul talibanilor, au fost specificate zile diferite pentru băieți și fete. Ele (n. red. fetele) nu aveau voie să intre decât dacă purtau o mască și un hijab. Atunci cum pot ei (n. red. talibanii) să spună că nu aveau hijab?”, a spus el.

Marwa trecuse recent un examen de admitere pentru a începe o diplomă de asistentă medicală la o universitate de medicină din Kabul. Dar acum, viitorul ei este mult mai puțin sigur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE