Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Afganistan: Talibanii interzic accesul fetelor la universitate. Reacția SUA

Publicat de: Euronews

Autorităţile talibane au anunţat marţi că universităţile afgane le sunt interzise de acum fetelor, deja private de învăţământul secundar în Afganistan de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti, pentru o durată nedeterminată, transmite Agerpres.

„Sunteţi cu toţii informaţi să puneţi în aplicare ordinul menţionat de a suspenda educaţia femeilor până la un nou ordin”, a precizat ministrul pentru Învăţământul Superior, Neda Mohammad Nadeem, într-o scrisoare adresată tuturor universităţilor guvernamentale şi private din ţară.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ziaullah Hashimi, care a postat scrisoarea pe Twitter, a confirmat ordinul, pentru AFP. Pentru moment nu a fost furnizată nicio explicaţie pentru această decizie.

Interdicţia privind învăţământul superior survine la mai puţin de trei luni după ce mii de fete şi femei au trecut examenele de intrare la universitate în toată ţara. Multe dintre ele aspiră la cariere de inginer sau medic, deşi sunt private de acces la şcolile secundare.

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marca prima lor trecere pe la conducerea ţării, între 1996 şi 2001.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit, în special împotriva femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică şi excluse din colegii şi licee.

SUA condamnă interdicţia impusă de talibani 

Statele Unite au condamnat marţi în „cei mai fermi termeni” interdicţia impusă fetelor de a urma studii universitare în Afganistan, salutând în acelaşi timp eliberarea a doi dintre cetăţenii săi reţinuţi în această ţară.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a calificat decizia drept „barbară”, după ce talibanii au anunţat că accesul fetelor în universităţile afgane va fi interzis.

„Talibanii ar trebui să se aştepte ca această decizie, care contrazice angajamentele pe care le-au luat în mod public şi faţă de poporul lor, să aibă consecinţe concrete pentru ei. Această poziţie inacceptabilă va avea consecinţe semnificative pentru talibani şi îi va îndepărta şi mai mult de comunitatea internaţională şi de legitimitatea pe care şi-o doresc”, le-a spus reporterilor Ned Price.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE