Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drepturile femeilor din Afganistan, grav încălcate de guvernul taliban. Ce spun experții

Drepturile femeilor din Afganistan sunt grav încălcate de guvernul taliban, care a preluat puterea în urmă cu un an, imediat după retragerea trupelor aliate ale Occidentului. Asta nu e tot, însă. În opinia experților criza alimentară și cea economică sunt marile amenințări, care vor afecta întreaga populație.

Drepturile femeilor din Afganistan sunt grav încălcate de guvernul taliban

La un an de la retragerea Statelor Unite și a aliaților, situația din Afganistan este în continuare volatilă. Guvernul susținut de Occident a fost înlocuit de talibani, fapt care a adus multe schimbări pentru populația afgană, în special pentru femei. Expertul Neil Turner, membru al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, explică situația actuală din Afganistan.

Neil Turner, expert, Consiliul Norvegian pentru Refugiați: „Suntem acum la un an de la preluarea talibanilor și asistăm la niveluri incredibil de ridicate de sărăcie în țară. Vedem oameni cu salariile reduse, cu veniturile reduse, asumându-și datorii mai mari, folosind strategii de supraviețuire, care includ căsătoria timpurie pentru fete, munca copiilor.”

Proteste ale femeilor

Femeile au răspuns printr-o serie de proteste în fața încălcărilor unor drepturi fundamentale. Ele au ieșit în stradă și au scandat „pâine, muncă și libertate”, însă grupurile de câteva zeci de persoane au fost dispersate de bărbați înarmați, care trăgeau focuri de armă în aer.

Azita Nazhand, activistă pentru drepturile femeii: „Chiar și în trecut au existat restricții și violențe împotriva femeilor afgane, dar era o speranță, pentru că existau școli. Femeile și fetele își puteau servi țara prin cunoștințele lor, dar acum și-au pierdut chiar și singura speranță, care era educația.”

Femeile au fost principalele victime ale schimbărilor din Afganistan, însă criza alimentară accentuată de secetă va influența negativ viața a milioane de afgani, bărbați și femei deopotrivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE