Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Talibanii interzic femeilor să lucreze pentru ONG-uri naţionale şi internaţionale. UE „condamnă cu fermitate” interdicţia

Ministerul afgan al Economiei a ordonat, printr-o scrisoare, tuturor organizaţiilor neguvernamentale (ONG) naţionale şi internaţionale să suspende locurile de muncă ale angajatelor lor până la noi ordine, transmit AFP, DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Motivul invocat este nerespectarea de către angajate a regulilor guvernului taliban cu privire la hijab, acoperământul de cap pe care femeile trebuie să îl poarte în public.

În cazul în care vreun ONG nu respectă acest ordin, licenţa îi va fi retrasă, se arată în scrisoarea semnată de ministrul Deen Mohammad Hanif.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Abdul Rahman Habib, a confirmat pentru dpa autenticitatea scrisorii.

Marţi, Ministerul Învăţământului Superior din această ţară a interzis accesul fetelor şi femeilor la învăţământul universitar, ceea ce a stârnit un val de proteste în ţară şi în străinătate. Adolescentele au fost deja private de a merge la şcoală mai departe de clasa a şasea de la revenirea la putere a talibanilor anul trecut.

Zeci de fete şi femei afgane au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva interdicţiei privind educaţia fetelor

Zeci de fete şi femei afgane, în special studente, au ieşit sâmbătă în stradă în vestul oraşului Herat pentru a protesta împotriva interdicţiei privind educaţia fetelor. Protestatarele, împărţite în grupuri mici, au scandat „educaţia este dreptul nostru” şi s-au adunat în faţa biroului guvernatorului provincial.

Forţele talibane au încercat să le disperseze folosind tunuri cu apă, bastoane şi bastoane. În înregistrările video de la faţa locului se vede cum o maşină de pompieri le stropeşte pe manifestante cu apă, care se pare că a fost amestecată cu anumite substanţe chimice.

Locuitori din Kabul au semnalat o puternică prezenţă militară talibană în oraş pentru a reprima orice posibile proteste. Cel puţin o femeie a fost declarată dispărută după protestul de joi din capitală.

Ministrul taliban al învăţământului superior a justificat interzicerea învăţământului universitar pentru femei pe motiv că studentele nu respectau codurile stricte de îmbrăcăminte, frecventau cursurile fără a fi însoţite de rude de sex masculin şi se amestecau cu studenţii de sex masculin.

Femeile şi fetele au fost în mare parte excluse din viaţa publică de când talibanii au preluat puterea în august anul trecut. În ciuda promisiunilor lor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la interpretarea ultra-rigoristă a islamului care a marcat prima lor perioadă la putere (1996-2001).

UE „condamnă cu fermitate” interdicţia

Uniunea Europeană a condamnat sâmbătă interdicţia impusă de talibani femeilor de a lucra în ONG-uri locale şi străine în Afganistan.

„Uniunea Europeană condamnă cu fermitate recenta decizie a talibanilor de a interzice femeilor să lucreze în ONG-uri naţionale şi internaţionale. Suntem în curs de evaluare a situaţiei şi a impactului pe care îl va avea asupra asistenţei noastre la faţa locului”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Secretarul de stat Antony Blinken avertizează asupra interdicţiei 

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat sâmbătă cu privire la consecinţele devastatoare pentru Afganistan ale deciziei regimului taliban de la Kabul, care a interzis femeilor să lucreze în ONG-uri, transmite AFP.

„Sunt foarte îngrijorat de interzicerea talibanilor pentru femei de a distribui ajutoare umanitare vitale pentru milioane de persoane în Afganistan. Această decizie poate fi devastatoare pentru poporul afgan”, a scris Antony Blinken pe Twitter.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE