Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeile afgane nu mai au voie în parcuri. Decizia a fost luată de regimul taliban de la Kabul

Publicat de: Euronews

Talibanii au blocat total accesul femeilor afgane în parcurile de distracții și în sălile de sport. Dacă până acum existau ore dedicate pentru ca femeile și bărbații să nu se întâlnească în aceste locuri, acum doamnele nu mai au deloc voie să le frecventeze. De când talibanii au preluat puterea la Kabul, în august 2021, drepturile femeilor au fost îngrădite tot mai mult.

În marele parc de distracții din capitala Afganistanului, unde într-o zi de weekend erau și 15 mii de oameni, acum se mai plimbă doar câțiva bărbați.

Ziarat Gul, paznic al unui parc: „În urmă cu trei zile, (oamenii de la) Ministerul Virtuții și Viciilor au venit și ne-au spus că liderii noștri au ordonat ca femeilor să nu le mai fie permis accesul în parc, iar parcurile să fie deschise doar pentru bărbați”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Virtuții și Viciului a susținut că interdicția a fost introdusă pentru că oamenii ignorau ordinele și pentru că femeile nu purtau hijabul.

Resalat, localnică din Kabul: „Toate femeile și ființele umane au nevoie de distracție, de voie bună și aer proaspăt, dar talibanii ne-au interzis accesul în acest parc de trei zile și nu ne putem distra și nu mai putem veni în acest parc.”

Drepturile femeilor au fost îngrădite treptat de regimul taliban, iar interdicția de a folosi sălile de sport și parcurile a intrat în vigoare în această săptămână. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE