Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump cere recuzarea judecătoarei din procesul său federal privind alegerile din 2020

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut oficial, luni, recuzarea judecătoarei Tanya Chutkan - care ar urma să prezideze dezbaterile din procesul său federal pentru tentativele sale de a inversa rezultatul alegerilor din 2020 - contestând imparţialitatea ei, informează marţi AFP.

Judecătoarea a fixat deja începutul procesului pe 4 martie, spre marea nemulţumire a avocaţilor lui Trump, favorit în alegerile primare republicane şi care cerea ca procesul să aibă loc în aprilie 2026, adică după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.

Donald Trump a denunţat decizia judecătoarei Chutkan, acuzând-o pe reţeaua sa Truth Social că îl "detestă".

Înainte de a compărea în faţa instanţei, pe 3 august, pentru a pleda nevinovat, Trump a afirmat că singura sa vină a fost că "a contestat nişte alegeri trucate" şi că a atenţionat asupra unui "judecător injust", aparent cu referire la judecătoarea Chutkan.

În sprijinul recursului lor, avocaţii săi citează afirmaţii ale magistratei din timpul audierilor de condamnare a unor participanţi la asaltul asupra Capitoliului, sediul Congresului, pe 6 ianuarie 2021.

În acea zi, sute de susţinători ai lui Donald Trump au încălcat acest sanctuar al democraţiei americane, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său Joe Biden.

"Judecătoarea Chutkan a sugerat, în legătură cu alte dosare, că preşedintele Trump ar trebui să fie urmărit şi închis", afirmă avocaţii în cererea lor.

Astfel, în octombrie 2022, în timpul condamnării la 15 luni de închisoare a unei participante la asaltul asupra Capitoliului, judecătoarea Chutkan a observat că participanţii au acţionat "din loialitate faţă de o persoană care, fie spus în treacăt, este şi azi în libertate".

"Declaraţiile sale publice afectează în mod inevitabil procedura, indiferent de verdict", subliniază avocaţii lui Donald Trump, apreciind că, în consecinţă, "judecătoarea Chutkan ar trebui să se recuze şi să ceară grefierului să încredinţeze aleatoriu acest dosar unui alt judecător".

O solicitare sortită eşecului?

Majoritatea experţilor juridici consideră o astfel de solicitare practic sortită eşecului, pentru că ea ar presupune ca judecătoarea să se recuze de bună voie.

Aflat în campanie pentru a reveni la Casa Albă, Donald Trump atribuie problemele sale judiciare administraţiei democrate a preşedintelui Biden, cu care s-ar putea reîntâlni în 2024, pentru o revanşă după alegerile din 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE